Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Mit is tanítanak az USA-ban állománygazdálkodásból? (és hol tartunk mi?)

Egy ideális világban a könyvtári gyakorlat, a könyvtári munka szabványai és a könyvtárosképzés szoros kapcsolatban vannak, és folyamatosan reflektálnak egymásra. Nem így a valóságban, ahol a könyvtárosképzésben is oktatott szabványok, irányelvek gyakran elmaradásban vannak a gyakorlathoz képest. Az Amerikai Könyvtári Egyesület (ALA) (...) 2013-ban ezért is határozta el az ALA által 1996-ban közrebocsátott, az állományfejlesztési politika kialakítását szolgáló útmutató revízióját.
A felmérés szerint az összehangolt állományépítés, a konzorciumokban és közös automatizálási programokban való részvétel, a 'just-in-time' szemlélet, és a használó által kezdeményezett beszerzés (PDA) épültek be az oktatásba. Ezeken kívül az e-könyveket, a publikálás új modelljeit, a nyílt hozzáférést, a kiadókkal kötött és Big Deal-nek nevezett elektronikus csomagalkuk ellehetetlenülését, a lebegő állományt és a költségvetési kérdések egész sorát oktatják különböző formában (a kérdések megvitatása, projektmunka, hallgatói prezentáció, vendégoktató meghívása, esettanulmány stb.). A vizsgálatból az is kiderült, hogy a tankönyvek közül még a legfrissebbek sem tartalmazzák az új állományfejlesztési trendek ilyen széles spektrumát. (ref.: Gyűjteményszervezés és költségvetési megszorítások: megfelelően készítjük-e fel a könyvtáros hallgatókat a jelenlegi gyakorlatra?; Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról