Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mossuk kezeinket 3. A széles nyilvánosság segítene, és növeli, ki elfödi a bajt

"Mert növeli, ki elfödi a bajt." link

Dr. Hegedűs Zsolt, orvos, Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának korábbi vezetője:
- Amit én hazahozok Angliából szemléletben, az az, hogy az úgynevezett értékalapú egészségügynek van egy fantasztikus alapmondata. Azt mondja, hogy az egészségügyben a minőségi mutatóknak a mérése validálása és publikálása a lehető legfontosabb az egészségügyi reform elindításához. Nemcsak belső fórumokon, nemcsak belső kongresszusokon, nemcsak minisztériumi és államtitkári fiókokban, hogy elsüllyedjenek, hanem ezt publikálni kell és edukálnom kell a lakosságot.
Na, ez az a transzparencia, ami előre vinné az egész országot és ez egészségügyet. Én ebben hiszek. Hogyha ez megtörténne, akkor egy olyan szignifikáns változás történhetne, ami a 2000-es évek óta megtörtént Angilában. Én ezt belülről látom.

Elsötétített arcú nyilatkozó 1.:
- Én azt gondolom, hogy ha én itt dolgoznék, Magyarországon, és vállalnám ezt a véleményt, nem vagyok biztos abban, hogy holnap be kellene mennem dolgozni. Függetlenül attól, hogy a szakma egy jó, tapasztalt szakembert vesztene el simán, egyik napról a másikra. Még lehet, hogy be se kéne mennem; felhívnának, hogy köszönjük szépen, ennyi volt.
Tehát meg vannak fenyegetve az emberek: nem tudják, hogy mi lesz, ha nyilatkoznak. Nem tudják, hogy minek milyen szankciói lehetnek, és nem divat az egészségügyben véleményt nyilvánítani. Nem illik.

Elsötétített arcú nyilatkozó 2.:
- Hát, én mit veszíthetek, ha felvállalom az arcom? Semmit. Velem már nem tudnak semmi újat csinálni. A betegségem megmarad. Fájdalmas. Szomorú vagyok. Nyugodtan fölveheti...
- A nyilatkozó lánya: - Hát, anyukám... Nem lehet. És nem azért, mert gyáva ember vagyok, hanem mert sajnos úgy hozta a sors, hogy a következő 20-30 évemet is - ha van annyi - itt kell leéljem.

Dr. H.Zs.:
- Én nagyon szeretném, ha a magyar egészségügy jól működne. Azt látom, hogy a magyar egészségügyben a konstruktív kritika egy olyan rossz. Amire azt mondják a rossz nyelvek: a magyar egészségügyben a beteg az egy szükséges rossz. Ne legyen beteg. Ha nincs beteg, akkor nagyon jól működik a magyar egészségügy.

Wirth Zsuzsanna, oknyomozó, Direkt36:
- Mi azt reméljük, hogyha egy kicsit felpiszkáljuk a kedélyeket ezzel a cikkel, akkor már el tudjuk érni a célunkat, ami az lenne, hogy mindenki javára változzon a kórházi fertőzések helyzete, és egy kicsit visszaszoruljon ez a probléma Magyarországon is.

Film végi felirat:
Az NNGYK (korábban NNK) végül fellebbezett az első fokú közérdekű adatigénylési per eredménye miatt. A Direkt36 másodfokon is megnyerte a pert, de az NNGYK egyelőre csak részleges adatokat bocsátott rendelkezésünkre. A valós helyzetet részletesen bemutató adatbázisra továbbra is várunk. Így nem lehet tudni, hogy az összehasonlításokban szereplő kórházak - többek között a ceglédi Toldy Kórház, a budapesti Bajcsi-Zsilinszky, Károlyi Sándor és Jahn Ferenc - most hogyan teljesítenek.
A Belügyminisztérium a személyes interjú lehetőségét elutasította, filmünk lezárásáig nem válaszolt írásbeli kérdéseinkre.

Előző rész: link

Kapcsolódó: Katasztrófákhoz vezet a hatalommal szembeni kontroll gyengítése - akár politika, akár kutatás, közélet stb. link .

Régebbi hírforrás(ok): LibMate - mondjunk le róla? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról