Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nagy szakadék tátong a felhasználók és a közgyűjtemények 'kereslet-kínálata' között III. - magyar képkönyvtárak

Magyarországon a fényképes, illetve a közgyűjteményeket összegyűjtő digitális adatbázisok számos próbálkozást, nekifutást megértek már. A Neumann-ház néven létrejött első Digitális Könyvtár és Multimédia Központ 2011-ig működtette az NDA-t (Nemzeti Digitális Adattárat), melynek feladatait ekkortól a MaNDA vette át. A Digitális Képarchívum link jelenleg is élő fotóadatbázis, amely az OSZK keretein belül működik és döntő részben az MEK és az EPA tételeiben előforduló képanyagot prezentálja önálló adatbázisban, ugyanakkor a Magyar Digitális Képkönyvtár link is nagyon hasonló funkciót tölt be, ugyancsak az OSZK és további 48 intézmény közreműködésével. A MaNDA adatbázisa mellett működik a MuseuMap szolgáltatás link a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja közös múzeumi digitális műtárgyadatbázis szolgáltatása, ahol szabadon lehet böngészni az eddig csatlakozott intézmények (jelenleg nem túl számos) műtárgyai között. A keresősávba beírt keresőszók által kiadott találatok szűkítése még nehézkes, a rendszer még nem tesz szofisztikált szűrést lehetővé. Az NKA által támogatott közgyűjteményi digitalizálás eredményei a Hungaricana link oldalon érhetőek el: itt levéltári gyűjtemények, térképek, képeslapok, Kitaibel Pál herbáriuma vagy akár a Habsburg Birodalom térképei is böngészhetőek. Említésre került még a kialakítás alatt álló könyvtár-fókuszú ELDORADO (Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára) adatbázis is, amelynek célja a kereskedelmi forgalomban már nem fellelhető tartalmak vagy a könyvtárak polcain elfekvő kiadványok jogtiszta módon történő 'on demand' digitális másolatküldő szolgáltatása.
Végül Sándor Tibor bemutatta a saját, azaz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményét link és azon belül a fotótár digitalizált részét. A 250 ezres fotó- és dokumentumgyűjteményből eddig 40 ezret digitalizáltak. Nem csak fényképeket, hanem könyvben található fotókat is, ezek egy része online is megtalálható link (kommentelhetően is). Egy különleges kódolási rendszer segítségével a képcímeket, leírásokat bekódoltatták a fájlnevekbe, így az a felhasználók számítógépen automatikusan megjelenik.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról