Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem indokolt az Esterházy-gyűjtemény Fertődre költöztetése -- de számítanak-e szakmai érvek?

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője, dr. Mikusi Balázs úgy látja, semmi nem indokolja, hogy a náluk őrzött Esterházy-gyűjtemény is Fertődre kerüljön. Kiállítani ezt a túlnyomórészt kéziratos anyagot állagvédelmi okokból csak nagyon korlátozott ideig lehet és nincs is értelme, elsősorban zenetörténész kutatók vehetik hasznát, a kastély turisztikai vonzerejét érdemben nem növelné a kották költöztetése. (A gyűjteményben fellelhetők ugyan Joseph Haydn kéziratos kottái is, de ennél lényegesen nagyobb az a része, amelynek még ennyi 'exkluzivitása' sincsen, csak zenetudósok számára értelmezhető). Elsősorban tehát megfelelő kutatási környezetet, jól felszerelt kutatókönyvtárat és szakképzett kiszolgáló személyzet közreműködését igényelné a gyűjtemény, mindez a Széchényiben rendelkezésre áll, kiépítése Fertődön viszont rövid vagy akár középtávon még akkor is lehetetlen Mikusi megítélése szerint, ha a kották tárolásához sikerülne is megoldani a megfelelő, speciális körülményeket. Ha pedig csak ki akarnák állítani a gyűjtemény egy részét átmenetileg, ahhoz elég volna kölcsönkérni a kiválasztott darabokat, ahogyan az a nemzeti könyvtár és a különféle kiállítóhelyek között ma is mindennapos gyakorlat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról