Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Nincs többet megalkuvás - KIT-interjú az IKSZ-ből távozott győri megyei könyvtár igazgatójával

KIT: A közelmúlt nagy híre (vö.: link ), hogy a győri és a debreceni megyei könyvtár kilépett az IKSZ-ből...
HSD: A győri nyilatkozatot én írtam alá, mint intézményigazgató.
KIT: Mi volt a két könyvtár kilépésének oka?
HSD: A magam döntéséről tudok nyilatkozni. Bő egy éve egy komoly egészségügyi probléma miatt teljesen visszavonultam a szakmai közélettől. Akkor mélyen elgondolkodtam a korábbi hibás döntéseimen, tévedéseimen, és arra jutottam, hogy sokat tettem a magam rovására azzal, hogy a megelőző években egy sor kompromisszumba belementem, a békesség kedvéért, vagy hogy ne legyenek viták, azaz konfliktuskerülésből. Akkor azt hittem, hogy így helyes, azonban mégsem sikerült feldolgoznom ezeket az ügyeket, hiszen a magatartásom eltért az érzéseimtől. Két kérdésben döntöttem: 1. nincs több megalkuvás, sem szóval, sem hallgatással, 2. a győri fejlesztésekre koncentrálok.
KIT: Például mivel nem tudtál megbarátkozni az IKSZ-ben?
HSD: Nem elsősorban arról volt szó, hogy sok kérdésben eltérő a szakmai véleményem, hanem arról, hogy a szervezeti kultúrát nem éreztem támogatónak ahhoz, hogy az eltérő szakmai véleményeket tárgyilagosan feldolgozva becsatornázza a döntéshozatal felé.
KIT: Konkrétan Ramháb Mária stílusára gondolsz?
HSD: A személyi oldal lényegtelen, egyébként is annyi tehető meg egy szervezet tagságával, amennyit azok tolerálnak, tehát igazságtalan lenne egy-egy különálló személy viselkedésére összpontosítani.
KIT: Mi indította a folyamatot?
HSD: Éppen ellenőrzésen estünk át akkoriban, és komolyan felvetődött egy régi gond: az Államháztartási törvénynek van egy rendelkezése, ami
tiltja a költségvetési szervezetek jogi személyekben való tagsági jogviszonyát. A megyei levelező listán rákérdeztem erre, s kialakult polémiában elnökünk részéről egy olyan tartalmú levél született, ami azt mondta, hogy ezt a jogi kérdést azért feszegeti a kérdésben megnyilatkozó két megyei könyvtár, mert éppen egy pénzügyi jellegű vita van napirenden. Alighanem arra utalt, hogy az egyik kolléga többször feltette a kérdést különféle fórumokon, hogy az azonos nagyságú és lakosságszámot ellátó megyei könyvtárak állami támogatása között hogyan lehet 80-90 millió Ft-os különbség? Mi lehet a számítási képlet? S miután mögöttes érdekkel vádoltak
meg, néhány napos töprengést követően ezt láttam olyan vonalnak, amelynek megsértését józan önbecsüléssel nem hagyhatom reakció nélkül. Részemről ennyi.
KIT: Úgy tűnik, hogy a bent maradt 17 megyei könyvtár nem tekintette ilyen súlyúnak a kérdést...
HSD: A megyei igazgatók természetesen úgy döntenek, ahogy a leghelyesebbnek ítélik intézményük szempontjából. Szeretettel gondolok vissza a közös munkánkra velük, és nem érzem törésnek a
kapcsolatunkban, hogy nem vagyunk közösen tagjai ugyanannak a civil szervezetnek.
KIT: Úgy hírlik, néhányan másként gondolják...
HSD: Egy motivációs előadó szerint az az ő gondolatunk, így az ő problémájuk. Egy egészséges szakmai közösség elbírja a véleményeket és a kötődések eltérő megválasztásának gyakorlatát.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról