Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Nyilvános hozzáférés a kiszolgáltatott felhasználók összekapcsolása céljából - IFLA @ WSIS 2021

Egy éve írtuk, azóta is érdekes:
A digitális készségek fejlesztésétől egy mindenkit befogadó tér kialakításáig - a 2021-es WSIS (World Summit on the Information Society - Információs Társadalom Világtalálkozó) Fórumon az IFLA workshopja a jó gyakorlatokat és a kulcsfontosságú kérdéseket vizsgálta a nyilvános hozzáféréssel kapcsolatban, a kiszolgáltatott felhasználói csoportok elérése, tágabb közösségbe csatolódása (konnektivitás) céljából.

Idén az IFLA workshopja az internethez és infokommunikációhoz való nyilvános hozzáféréssel foglalkozott, hogy segíthessenek azoknak, akiket leginkább érint a digitális leszakadás. A könyvtárak régóta dolgoznak azon, hogy a nyilvános hozzáférés segítse a digitális befogadást és információhoz való hozzáférést. A workshopon ezeket a tapasztalatokat használták fel. A workshop néhány kiemelt pontja:

1. Az Alliance for Affordable Internet kutatásából kiderült, hogy a nyilvános hozzáférés és a könyvtárvezetők támogatása a probléma megoldását illetően összefügg a konnektivitás megfizethetőségével az országban. A nyilvános hozzáférés egy széleskörű konnektivitási stratégia része: segít növelni az igényt a konnektivitás iránt, javítja a digitális készségeket és erősíti a kapcsolati hálót.

2. Egy litván felmérésből kiderült, hogy a vidéken lakó idősek több mint 40%-ának nincs lehetősége a könyvtáron kívüli internethasználatra. Azért, hogy segíthessék ezeknek a használóknak a kapcsolódását, projektet indítottak a digitális készségeik fejlesztésére.

3. Szingapúrban 3 részes módszert dolgoztak ki az idősek segítésére:
- hozzáférés az infokommunikációhoz
- oktatási szolgáltatásokhoz és
- olyan térhez, ahol a társaikkal tanulhatnak.
A szingapúri könyvtárak szerint azért fontosak az idősek számára alakult csoportok, mert tagjaik a hozzájuk hasonló társakkal számukra megfelelő módon tanulhatnak.

4. Az Argentin Nemzeti Kongresszusi Könyvtár évek óta dolgozik 2 kezdeményezésen, melyek távolsági nyilvános hozzáférést biztosítanak. Az egyik egy berendezett busz, melyben olyanok mozizhatnak, akik nehezen jutnak el moziba; a másik pedig az egészségügyi vonat. Céljuk, hogy szolgáltatásaikat eljuttassák a városoktól távolabb eső településekre is.

5. A BSF - Könyvtárosok Határok Nélkül csoport vezetője arról beszélt, hogy milyen tapasztalataik vannak a tudáshoz és információhoz való hozzáférés bővítéséről a nők körében. Egy korábbi tanulmányuk azonosította a nők előtt álló akadályokat, melyek lehetnek pszichológiaiak, logisztikaiak vagy szociálisak. Azóta előadásokkal és workshopokkal próbálják leküzdeni a problémákat. Ezek a tapasztalatok hangsúlyozzák a mögöttes okok azonosításának, valamint a helyi környezethez és kultúrához igazodó megoldásoknak a fontosságát. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról