Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

ODR - adott és kapott dokumentumok; egy-egy tranzakció ráfordítása - részletesen magyarázva

Visszajelzést kaptunk, hogy közölt diagramjaink nehezen érthetőek. Ezért
- innentől több magyarázó szöveget kapnak a KIT-diagramok
- előszedünk két, korábban közölt anyagot, íme:
1. A link diagramon a 2019-ben az ODR rendszerén belül adott illetve kapott dokumentumok adatai láthatók. Függetlenül attól, hogy az adott dokumentum milyen formátumú volt (könyv, másolat, elektronikus stb.). Az adatok származási helye az ODR-portál link A kimásolt adatok alapján készült diagramon az adott (kék oszlopok) és kapott (arany oszlopok) esetében is darabszámok olvashatók mértékegységként. A könyvtárakat az adott (ld.: kék oszlopok) dokumentumok darabszáma szerint soroltuk csökkenő sorrendbe. Kitűnik, hogy egyes könyvtáraktól saját igényeikhez képest sok dokumentumot kérnek - itt a kék oszlopok magasabbak. Ezek a könyvtárak szolgáltatói képességeikkel bizalmat ébresztettek a kérő könyvtárakban.
2. Az Egy 2018-as ODR-kölcsönzésre "jutó" 2019-es támogatás diagramja link azt feltételezi, hogy az ODR-döntéshozók a jövő évre vonatkozó támogatások megítélésénél az előző év tényszámaira tekintettel hoznak döntést. A két adatsort és skálát tartalmazó diagram olvasása nehezebb, mint az előző. A kék oszlopok azt jelzik, hogy egy könyvtár menyi dokumentumot szolgáltatott 2018-ban. A Katona József Könyvtár pl. több mint 4000-et - olvashatjuk a számot a diagram jobb oldali, függőleges skáláján.
A bal oldali függőleges skála a poros oszlopok értékeit mutatja, az egy dokumentumra jutó támogatást. Minél alacsonyabb ez a szám - azaz rövidebb a piros oszlop - annál hatékonyabban használja fel az adott könyvtár a támogatást. Mint látszik:
1. a támogatások és a szolgáltatások csak esetlegesen vannak köszönő viszonyban egymással (ami az ODR-pénzek elosztásának célszerűségét kérdőjelezi meg)
2. irdatlan különbségek vannak egy dokumentum szolgáltatásának támogatásai között: van könyvár, amely egy dokumentum szolgáltatását 1000 Ft alatt oldja meg, s van, amelynél egy szolgáltatás 330.000-nyi támogatás Ft-ba kerül - feltehetően, mert a szolgáltatott dokumentumok számához képest a könyvtártól kevés dokumentumot kérnek.
Az adatok azt sugallják, hogy itt az ideje az ODR-támogatások hatékonyságát megteremteni, s a 20. századi, szolgáltatót támogató elképzelés helyett 21. századi, az igénybevevőnek kedvező nyílt, platform-jellegű rendszert kialakítani (vö.: Működhetne-e az ODR olyan hatékonyan és olcsón, mint az Uber, vagy az Airbnb? link . (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról