Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasói mobiltelefon helyettesítheti a könyvtári szkennereket - de milyen alkalmazásokkal? (olvasóink szavazatára)

Szkennerek helyett sok esetben egy mobiltelefon is elég a dokumentum beolvasásához. A New York-Lehman College könyvtárosa arról számol be, hogy a hallgatók hiányolták a könyvtárban használható szkennereket. A szkennerek valóban népszerűek lettek, de nem problémamentesek. Az olcsóbb eszközök lassúak, így a diákok két óra közt nem tudták megoldani a fejezetek beszkennelését. Az eszközök rongálódtak, az alapbeállításaik sem feleltek meg.
A diákok a sorban állás helyett elkezdték használni a mobiljaikat a fejezetek kifotózására. Tippeket kértek a kamera helyett szkennelő alkalmazásra. Az appok fejlesztésére kb. 2010 óta fordítanak figyelmet a cégek. A cikk ezeknek az összehasonlításához ad szempontokat.
- Költségek: a legtöbb app ingyenes a reklámok megjelenítéséért cserébe. Az előfizetéssel eltünteti a reklámokat, OCR és export lehetőséget kínál. A könyvtárosnak érdemes a biztonsági szempontra felhívni a figyelmet, milyen előnnyel jár a reklámmentes verzió.
- Beolvasási gyorsaság és egyszerűség. Különösen fontos, ahol hosszú fejezeteket szoktak szkennelni, és nincs idő egy app kiismerésére.
- Kép tisztasága: könyvtári lámpák fényének kiszűrése miatt fontos, főleg a fényvisszaverő papíron.
- Fájl kompatibilitás: a legtöbb most már tud PDF-et, ami jól használható utána.
- OCR: a képet olvasható szöveggé alakítja, hogy kereshető legyen.
- Képszerkesztő funkciók, pl. ferdeség korrekció.
- Felhős tárolás: nem foglalja a saját tárhelyet, több eszközről elérhető.
A szerző több alkalmazást is kipróbált az összehasonlítás miatt:
- Google's PhotoScan: a legtöbb androidos mobilon előre telepített, ingyenesen (reklámokkal) elérhető app. Egy fotó szkennelése kb. 30 másodperc. A beolvasás nem mindig sikerül jól elsőre, csak második vagy harmadik alkalommal. Az élek felismerése nem tökéletes, a tükröződés- és árnyékmentes szkennelés függ a fényviszonyoktól.
- Microsoft Lens: egy 11 oldalas dokumentum beolvasása 6 perc 25 másodpercbe telt. A végén felkínált "document filter" javított az árnyékokon. A szkennelés minősége nem minden dokumentumnál egyenletes. Nehézsége, hogy egészen az exportig nem ellenőrizhető a minőség, míg a PhotoScannél rögtön beolvasás után látható az eredmény. A fájl viszont több (microsoftos) formátumban kimenthető, pl. Word, PowerPoint, OneNote.
- Adobe Scan: gyors és könnyen használható, 15 oldal beolvasása kb. 6 percbe telt. Több formátumot támogat, köztük PDF-et és JPG-t. Emellett van nyomtató funkciója is. A dokumentum feldolgozás is gyors, már szkennelés közben próbálja felismerni a szövegeket.
A mobil szkennelés kevésbé pontos, mint a hagyományos, de gyorsabb és egyszerűbb. Könyvtárosoknak és olvasóknak is ajánlható. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról