Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Összeállítottál-e könyvtárosként a tanulási teljesítményt 18%-kal emelő zenei kínálatot?

Jobban szeretne teljesíteni egy vizsgán? Akkor a figyelem mellett érdemes klasszikus zenét hallgatnia az előadások során, sőt éjszaka is, amikor alszik - állítják amerikai kutatók a Neurobiology of Learning and Memory című kiadványban. A texasi Baylor alváslaboratórium (Sleep Neuroscience and Cognition Laboratory) munkatársai félszáz 18-33 éves főiskolai hallgatót vontak be a kutatásukba. Egy mikroökonómiai előadás során a háttérben Beethoven, Chopin és Vivaldi műveit játszották. Az előadást követő éjszakára két csoportra osztották kísérleti alanyaikat, akik nem tudták, melyik csoportba kerültek. Amikor a mélyalvási fázisba jutottak, akkor az egyik csapatnak ugyanazokat a klasszikuszene-számokat játszották le, amelyeket az előadáson is hallhattak, a kontrollcsoport viszont fehérzajt hallott. A következő nap, a mikroökonómiai teszt során átlagosan 18 százalékkal teljesítettek jobban azok, akik éjjel komolyzenét "hallgathattak". Még egyértelműbb volt a teljesítményjavulás azoknál, akiknél fokozott frontálislebeny-aktivitást mértek a mélyalvás során. A szakemberek szerint a klasszikus zene kiváltotta a célzott memória-újraaktiválási (targeted memory reactivation, TMR) folyamatot. Ilyenkor a zene segíti az agyban az emlékek megszilárdulását, az átmeneti tárból a tartós tárolási területre helyezve a tanultakat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról