Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Össztűz alatt a Rijksmuseum, átírták a rasszista, kolonialista képcímeket

Sokak által vitatott döntést hozott az amszterdami Rijksmuseum, eddig mintegy 200 műalkotás címét, illetve képaláírását módosították, írták át a politikai korrektség jegyében.
Olyan, mások érzékenységét sértő, rasszista kifejezéseket írtak át a képek adataiban neutrálisabbra, mint a néger, mohamedán, törpe, indián. Martine Gosselink, a múzeum történeti osztályának a vezetője egy példával illusztrálta, miért is fontos lecserélni a képcímeket. A hollandokat sajtfejűeknek (kaas kops) szokták néha nevezni, csúfolni, és ha egy holland betérne egy múzeumba bárhol a világon és azt olvasná egy kép címeként, hogy sajtfejű nő sajtfejű gyerekkel, joggal sértődne meg és kérné ki magának.
A Rijksmuseum döntése fontos döntés, ám valóban támadható és vitatható. Ha valóban levonnánk a múzeum döntéséből adódó konzekvenciákat, és nem csak a képzőművészeti alkotásokra nézve, annak különös következményei lennének. Egy ilyen döntés valóban jelentékenyen módosítaná a szövegeket, elég, ha csak a regényekre gondolunk, hogyan néznének ki az irodalmi szövegek a politikai korrektség jegyében átírva? Kipling, Mark Twain vagy akár Karl May regényei összeomlanának és megsemmisülnének a módosításoktól. De mihez kezdjünk ebben az értelemben Hitler Harcom című munkájával?
A vállalkozás alapvetően lehetetlen, mert nem pusztán pár szó cseréjéről van szó. Ahogy a képek esetében sem, hiszen hiába módosítja a múzeum a képadatokat, a kép ugyanaz marad, rasszista és kolonialista gyökerű, szemléletű. Persze a megnevezés, a cím megváltoztatása más kontextusba helyezi az adott művet, de teljesen nem írhatja át annak vizuális jelentését, olvashatóságát. A Rijksmuseum döntése példaértékű olyan szempontból is, hogy szembemegy a szerzői akarattal, szándékkal és megváltoztatja, átírja azt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról