Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Passzívház a freiburgi egyetem könyvtára, és: kölcsönözhető a prézens állomány is

2020. június 30-ára készült el a freiburgi Albert Ludwig Egyetem új közgazdaság-tudományi könyvtára link az egyetem kétszintű könyvtári rendszerének legnagyobb szakkönyvtáraként, 210 olvasóhellyel és 85 000 nyomtatott dokumentumból álló állománnyal. A 25 000 hallgatóval és 8000 alkalmazottal rendelkező freiburgi egyetem régóta működik (1497), és a legjobb német felsőoktatási intézmények egyike.

A 2015-ben felavatott központi egyetemi könyvtár korszerű módon szolgálja a tanulást, az oktatást és a kutatást; mellette 64 kari, illetve tanszéki könyvtár is működik. Az új közgazdaság-tudományi könyvtár létrejöttét annak köszönheti, hogy előző telephelyét teljes körűen felújítják, és a jogi karnak adják át. Emiatt új helyszínt jelöltek ki a közgazdaság-tudományi intézet és könyvtára számára a Rempartstrasse 10-16. alatti beépített telken, amely szintén felújításra szorult; a munkálatok 2017-ben kezdődtek, először bontással, majd az építéssel. (A tervezést a fuchs.maucher.architekten iroda végezte.)

Az új könyvtárépület passzívházként épült meg (hővisszanyerő rendszerrel, többrétegű ablakokkal, szálerősítésű betonburkolattal stb.), de gondot fordítottak a kert és a tető zöldítésére is. Már az építkezés elején megalakult az összes érdekelt fél képviselőiből álló munkabizottság, amely végigkísérte a munkát. A hallgatókat is bevonó tervezés során az a központi könyvtárban már bevezetett újító szemlélet érvényesült, mely szerint a csendes, elmélyült tanulásra alkalmas zónák mellett kreatív és kommunikatív tanulási, kutatási terekre - open spaces - is szükség van a könyvtárban. A könyvtár szolgáltatáskoncepciójában kezdettől fogva az szerepelt, hogy a prézens állományt kölcsönözhetővé teszik; ez többletfeladatokkal járt, illetve a több olvasóhely létesítése miatt apasztani is kellett az állományt, két alkalommal is. Szintén a helyfelszabadítást szolgálta a mozgatható állványokból álló tömör raktározás kialakítása az alagsorban, 1067 polcfolyóméteren. (Az új közgazdaság-tudományi könyvtár - a freiburgi Albert Ludwig Egyetem "nyílt tér"-koncepciójának fontos eleme; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról