Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rajzfilm és a gyerekek -- a szülők olyasmit tiltanak vagy engednek, amit nem is ismernek

Digitális gyermekkor -- Médiaismeret könyvtári környezetben címmel a FSZEK olvasásfejlesztési -- médiaismereti foglalkozásokat indított gyermekek és szülők számára. Okt. 16-án a rajzfilmek lehetőségeiről és veszélyeiről beszélgetett Z. Karvalics László (ZKL) információstársadalom-kutató (Szegedi Egyetem) és Bálint Katalin (BK) pszichológus (Filmiroda Korhatár Bizottság, MTA Pszichológiai Kutatóintézete). A résztvevők program befejeztével tovább tárgyalták az elhangzottakat, a rajzfilmhősök történeti fejlődését, pozitív tulajdonságaikat, a közös médiaélményt, a túlzott féltést, a 'félelemkeltést a rajzfilmekkel kapcsolatban' (ZKL). A megfelelő korhatár megtalálását és a rajzfilmek kontrollálását részletezte tartalmi (pl. a gonosz a példakép) és formai szempontból (BK) (hirtelen vágások, effektek, sötét tónus és hangulat, melyre a gyerek nincs felkészülve nem érett, hogy feldolgozza, stb).
A következőkkel mindenki egyetértett:
- a szülők tiltó-engedélyező felelőssége, amihez elengedhetetlen az adott médiatartalom ismerete (a hallgatóság szerint az egyik legnagyobb baj, ha a szülők olyasmit engednek, illetve tiltanak, amit nem is ismernek)
- közös élmény: filmnézés után nyíljon lehetőség a felmerülő gondolatok megbeszélésére
- baj, ha csak azért kapcsolják be a tévét, hogy a gyerek csendben legyen.
Az iskola és a könyvtár fontos lehet a gyerekek médiaismereteinek bővítésében, de a család, a szülők szerepe még fontosabb, hiszen a közös médiahasználat során ők lehetnek a médiatartalmak közvetítői és értelmezői. Először a szülőknek kell tudatos médiahasználóvá válni, így tudnak segíteni gyermeküknek eligazodni ebben a világban.
Következő alkalom: okt. 22. (péntek) 16.30-tól;
vendégek: Adrigán Erzsébet pszichológus (ORTT szakértő), Bényei Judit (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szociológus), Kozma Krisztina (NMHH tudományos munkatársa). Téma: Talkshow műsorok (ezen belül is a kibeszélő show) műfaji sajátosságai és hatása a gyerekekre, fiatalokra. (Dienes Éva közlése nyomán)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról