Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Régi könyvtárépületek fenntarthatóbbá tétele -- 30-50%-os megtakarítás könnyen elérhető

... A könyvtár környékén is változtatásokra lehet szükség, hogy a környék maga is a fenntarthatóságot szolgálja. A legújabb szabályozás szerint a csapadékvizet úgy kell elvezetni, hogy az helyben maradjon. A külvárosi könyvtárak mellett gyakran vannak parkolóházak, amelyek egyrészt napkollektorokkal is befedhetők, hogy ne az autókat forrósítsa fel a nap, hanem energiát termeljen; másrészt jó vízáteresztő képességű anyaggal lefedve több vizet tarthatnak meg. A zöld környezet megteremtése és ápolása általában a fenntarthatóság irányába vezet. A 30-50%-os energiamegtakarítás csak a fűtési-hűtési, valamint a világítási rendszerek modernizálásával könnyen elérhető. Ambiciózusabb cél lehet a 70-80%-os spórolás. Ez a fentieken túl jelentősebb átalakításokat kíván az épületen (árnyékolás, szigetelés, nap-, szél-, vagy geotermikus energia felhasználása). A zéró kibocsátású épület az ismertetett technikák közül valamennyinek az alkalmazásával érhető el. Ez utóbbi jelentheti az ideális célt a jövőre nézve. A könyvtárakat sokan látogatják, így mint követhető példák fontos szerepet tölthetnek be a fenntartható gyakorlatok elterjesztésében. A változtatások fokozatosan is bevezethetők, mérhető eredményeket és jelentős megtérülést produkálva. (ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról