Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Részben önkiszolgáló könyvtárak Dániában is -- 15-20%-os forgalomnövekedés!

Jelenleg 46 fiókkönyvtár működik Dániában a 'nyitott könyvtár' modell szerint. A nyitott vagy önkiszolgáló könyvtárak heti 20-25 órában hagyományos módon, azt követően pedig 70-80 órában önkiszolgáló üzemmódban működnek. Az olvasók beépített RFID-chipes kölcsönzőkártyával vagy egészségügyi igazolvánnyal tudnak belépni a könyvtárba, a kölcsönző automatával kivihetik a kiválasztott olvasnivalót, esetleg webkamera segítségével a központi könyvtár munkatársaival is szót válthatnak. Az ötlet 2004-ben a jütlandi Silkeborgban született, ahol több kisebb településrész fiókkönyvtárában kellett (volna) személyzetet biztosítani. Természetesen a szükséges technikai feltételek kidolgozása után kerülhetett csak sor az önkiszolgáló üzemmód megvalósítására. Az ötletet a felhasználók jól fogadták. A dán könyvtárügy fejlődését éveken át a központosítás és a fiókkönyvtárak megszüntetése jellemezte. Az utolsó közigazgatási reform során a 271 önkormányzat 98-ra csökkent, ami a könyvtárakra is kihatott: további fiókokat zártak be, és a központi könyvtárakat megerősítették. Ezek után felmerült a kérdés, vajon a hagyományosan jó dán népkönyvtárak a jövőben be tudják-e tölteni fontos szerepüket.
A legtöbb önkiszolgáló könyvtár már fél vagy egy éve működik Dániában. A kölcsönzési és látogatási adatok 15-20%-os növekedést mutatnak, és új használói csoportok is megjelentek. Szorosabb lett a lakosság és a könyvtár kapcsolata, s igen magas a felelősségérzet minden korosztályban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról