Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Roma gyerekek a könyvtárban - minőségmutató; csak magas bizalmi szint mellett

Ha a roma gyerekek rendszeresen járni kezdenek a könyvtárba, azt megtiszteltetésnek vehetjük, hiszen bizalmukat nagyon nehéz megszerezni. Nem lehet azt várni, hogy azonnal beiratkoznak és kölcsönözni fognak. Megszokott, hogy társaikkal jönnek, olyanokkal, akik már voltak könyvtárban. A roma gyerekek állandó figyelmet igényelnek, sokszor kérdeznek, beszélnek, legszívesebben csoportban dolgoznak, hálásak a dicséretért, figyelemért. Szeretik a könyvtárban a közösségi, művészeti tevékenységeket, a táncot, az internethasználatot, a multimédiás lehetőségeket, a vetélkedőket, a hangos olvasást, dramatizálást. Örömmel osztják meg problémáikat, sikereiket a könyvtárossal. Kitartásuk azonban rövid távú, ezzel számolni kell. Szeretik, ha a házi feladat megoldásában segítik őket. Fontos megtanítani őket a szabályokra és azok betartására (pl. a számítógép előtt töltött időre). Mivel sokuknak nincs otthon könyvük, nem tudnak a könyvre vigyázni. A kisebbeknél a "kevés szöveg - sok kép" segítheti a könyvek megszerettetését.
A gyerekek nagyon érzékenyek a felnőttek viselkedésére, a nem verbális kommunikáció jelzéseire. Felismerik, ha nem szívesen látják őket, és persze az ellenkezőjét is. Az előítélettől mentes könyvtár biztonságos környezetet jelenthet a számukra. A közkönyvtár a kisebb gyerekek körében népszerűbb, de a roma lányok a többiektől eltérően később is szívesen járnak könyvtárba. A könyvtárosok motiválhatják, segíthetik a roma gyerekeket, mintát nyújthatnak nekik.
A pozitív támogatás, a tapasztalatok kölcsönös megosztása, a könyvtárosok képzése hozzájárul ahhoz, hogy a roma gyerekek könyvtárhasználók legyenek, erre számos jó példát lehet sorolni Csehországban (pl. Havířov, Ostrava, Liberec stb. városi könyvtárai). (A könyvtár a roma olvasó szemével; ref.: Prókai M.)

Régebbi hírforrás(ok): Eredményes szolgáltatás megalapozása szegény használóknak - 7. A szülők és a közvetlen környezet informálása térül meg! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról