Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Sajó: megjelentek a fogyasztók -- Lovas: a hallgatók otthon ODR-t működtetnek

Új szereplők jelentek meg a digitalizálás területén: a fogyasztók -- tudtuk meg Sajó Andrea felolvasott köszöntőjében az Egy MaNDAlat bánt engemet c. keddi konferencián. Elmondta azt is, hogy az OSZK a továbbiakban csak a saját digitalizálási kapacitásával számol, olyan berendezésekkel, amelyek a nem szállítható dokumentumok szkenneléséhez kellenek. Hangsúlyozta az együttműködés fontosságát. A digitalizálás megrendelője -- szerinte -- a könyvtár. A későbbiekben észrevételezte, hogy vannak könyvtárosok, akiket félelemmel tölt el a MaNDA, mert úgy látják, hogy a koncepció kidolgozásához kellett volna megkérdezni a könyvtáros szakmát, nem csak a véleményezés fázisában,. De ő -- mint mondta -- ebben nem kíván állást foglalni. (MG)
Lovas Lajos a Digital Public Library of America-ra (a KIT-ben ld. pl.: link ) hivatkozva kifejtette, hogy a MaNDA a teljes magyar kultúrkincs megőrzését tekinti feladatának. Észrevétele szerint az OSZK-ban kevesebb lett a hallgató, lehet, hogy azért, mert ők 'otthon ODR-t működtetnek'. Jelezte, hogy rövidesen elkezdődik 6700 diplomás közfoglalkoztatott bevonásával a tömeges digitalizálási pilot projekt.
Horváth Iván a továbbiakban egyebek mellett hosszasan fejtegette, hogy digitalizálás = szöveggé alakítás.
A konferencia erénye volt, hogy sok hasonló korábbi alkalommal ellentétben a explicit témává vált a torrent és könyvtáron kívüli szempontok is megjelentek -- pl. Bodó Balázs tolmácsolásában, csökkentve a szakmai belterjesség esélyét. (MG)
-- Beszámoló a rendezvényről (Prae)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról