Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Shop-koncepció franchise-ban -- 35%-kal növelik a használószámot (képgalériával)

Schalkhaar -- a holland Deventer falusias (kül)városrésze 4600 lakossal. Itt nyílt meg májusban a tartományi könyvtárellátó vállalat (Overijssel Bibliotheekdienst, OBD, link könyvtár-megújítási projektjének keretében a leporolt fiókkönyvtár. (Korábbi hírünk a projektről: Zwolle link ) Az OBD az illetékességi körébe tartozó könyvtárak 40%-ának megújítását tervezi 2011 végéig, 2016 végére pedig az összesét. Overijssel (Groningen tartománnyal együttműködve) 2008-ben indította a könyvtári koncepciót megújító programját Stephan de Vilder projektmenedzser vezetésével, ugyanis válaszolni akartak a könyvtárak csökkenő használatára (ez ott 60% feletti arányt jelent). Nem volt kétséges, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, ha gyökeresen megváltoztatják a könyvtár gyakorlatát és imázsát. Ez pedig -- koncepció-kidolgozás és megvalósítás -- az egyes könyvtárak számára (holland viszonyok között is) túl nagy ráfordítást igényel. Rekordszámú szakértő dolgozott nekik, leginkább a kiskereskedelemből. Ugyanis a könyvtárosok belátták: a szolgáltatás prezentálására, a berendezés megújítására a könyvtárosoknak nincsenek olyan mélyreható tapasztalataik. A projekt része az egységes könyvtárlogó is (hírünk: link ). Eddigi tapasztalatuk, hogy az ún. shop-koncepcióban az állományok 30%-os csökkentése mellett 35% körüli forgalomnövekedést (kölcsönzést) tudnak elérni. A lényegében franchise-szerűen működő könyvtárakban az állomány újrarendezését, a beszerzést, informatikai rendszert, berendezést, módszertani irányító csapatot szolgáltatja a Könyvtárkoncepció-megújítás projektcsapata. (Franchise: hálózathoz önállóan csatlakozó szervezetek szerződéses feltételek mellett franchise-gazda lát el technológiával, marketinggel stb. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári tér -- könyvtáros nélkül is működhet link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról