Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Stagnálás vagy recesszió -- újabb vagdalkozások 2012-ben, könyvtárakban is?

Jövőre stagnálással számol a kormány, a Pénzügykutató azonban recessziót vár. Amennyiben igazuk van, az további költségvetési kiigazítást jelent. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa:
-- Az elfogadott költségvetést senki nem látja át, nem lehet tudni, hogy abban mi van. Beadtak egy költségvetést, amelyet még az ÁSZ sem tudott értékelni. Hiányoztak azok az információk ugyanis, amelyek alapján rá lehetett volna bólintani. Aztán ezt a költségvetési alappályát úgymond módosították, nem másfél, hanem csak fél százalék lesz a GDP-növekedés, de a jövedelemcsökkenés hatását nem vezették át, akárcsak a bankszövetséggel kötött megállapodásból adódó kormányzati bevételelmaradást.
Ha a GDP üteme átmegy negatívba, akkor biztosan további kiigazítás kell. Permanens költségvetési kiigazítással kell számolni jövőre, ami a lehető legrosszabb, mivel további vagdalkozást jelent -- azaz marad a gazdaságban a kiszámíthatatlanság. Nem lehet tudni, hogy kikre vagy mikre vetnek ki újabb adókat, hol fagyasztanak be kiadási tételeket. Amikor gyorsan kell intézkedni, nem lehet koncepcionális javaslatokkal előállni, amelyeknek évek múlva lesz csak meg a hatása. A költségvetést eleve hihetetlenül hányaveti módon készítette el a Nemzetgazdasági Minisztérium. Amit bemutattak a kormánynak, az nem tartalmazott számokat, csak néhány oldalas leírás volt. Szétesett a büdzsé készítése, miközben a volt Pénzügyminisztérium szakgárdáját szélnek eresztették. A meghozott intézkedések pedig alapvetően növekedésellenesek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról