Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Stratégiai fontosságú' könyvtári teljesítmény -- Ramháb szerint 2,3 millió beiratkozott tag

Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója elmondta: jelenleg 1699 könyvtár mellett 1880 könyvtári szolgáltatóhely működik Magyarországon. Ez országos lefedettséget jelent, melynek köszönhetően a legkisebb településekre is eljut a könyvtári hálózat. Előadása szerint 2010-ben 26,8 millió látogató fordult meg 33 millió dokumentumot kölcsönözve a hazai könyvtárakból, melyeknek 2,3 millió beiratkozott tagjuk van.
Stratégiai fontosságú tehát az ágazat és a könyvtárhasználókat a digitalizáció előrehaladtával is meg kell őrizni. Ramháb Mária hatalmas lépésként értékelte a MOKKA-ODR közös katalógus létrehozását, amely a könyvtárközi kölcsönzésekben is fontos szerepet tölt be, az állami könyvtárellátó szerepét azonban kritikával illette. Elmondása szerint a szervezet nem versenyképes, így a könyvtárak jelentős része kikerüli, pedig a közös gyarapítással árengedményeket is el lehetne érni.
A szakember kitért a Márai-programra is, amelyet a legfontosabb új beszerzési forrásként említett. Mint hozzátette, a programon még van finomítani való, arra azonban vigyázni kell, hogy valóban az olvasókat érintő kötetek kerüljenek a polcokra.
-- Előző lapszámunkban feltett kérdésre -- Megy-é Ramháb által a könyvtárügy elébb? -- feltehetően nemleges válasz adható. A fenti tudósítás szerint legalábbis folytatódik a féloldalú vagy félrevezető kommunikáció. Pl.: a sokszor említett 2,3 millió (egyszerűen fogalmazva) az olvasójegyek számát jelenti. A könyvtárhasználók száma a valóságban ennek kb. a fele; sokan vannak ugyanis, akik több könyvtárban is tagok. Úgy tűnik tehát, folytatódik az a kommunikáció, mely a könyvtárügy mai, egyre romló helyzetéhez vezető út jellemzője. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról