Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Szakadás a könyvtárban? -- Tradicionalisták és modernisták identitása

Angliában is téma a könyvtárak, könyvtárosok identitása, helye, feladata. Jól megkülönböztethetők a hagyományos és modern felfogás képviselői, használók és könyvtárosok között is. A koncepciójában a minisztérium (DCMS) (ld. előző számunkban: link ingyenes e-könyvekről, közösségi hálózatokról, a közösségek sokféleségéről és üzleti kapcsolatokról beszél, és most készül felülvizsgálni az 1964-es könyvtári törvényt. Mindez heves vitákat váltott ki a modern könyvtár mibenlétéről. Jól érezhető szakadás tapintható ki a hagyományos és a modern könyvtár-felfogás képviselői között. A 'Múzeumok Könyvtárak Archívumok Bizottság' elnöke a 'lepisszegés, késedelmi díjak' valamint a 'kávézó és számítógépek' különböző felfogásáról szól. A DCMS anyaga nem fordít kellő figyelmet a fiókkönyvtárakra, pedig a könyvtárnak kell az emberek lakhelyéhez menni, nem pedig fordítva. Nem megfelelő tehát a városközponti csillogó könyvtárpalota koncepciója. Alan de Button filozófus szerint a könyvtár az egyik utolsó olyan nyilvános tér, ahol az invitálás célja nem a munka vagy a fogyasztás. És a könyvek közelsége alapvető eleme a civil tereknek. E szintézis alapján is úgy tűnik: van szükség könyvtárakra, de nem olyanokra, mint amilyenek eddig voltak. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról