Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szíria titkos könyvtára - könyvismertető

A szíriai polgárháború - amely igen hamar nemzetközi háborús színtérré alakult át - rövid idő a pusztulás útjára sodorta az országot. A bombázások, a horrorisztikus állapotok széles körben ismertek lettek. Ugyanakkor, a sötétségben olykor-olykor felvillant némi fény, amelyeket minden bizonnyal jóval korlátozottabban lehetett megismerni. Ilyen történet azé a csoporté is, akik még 2013-ban alakultak meg a Damaszkuszhoz közeli Darayya településén azzal a célzattal, hogy a kultúra egyik hordozóját, a könyveket meg tudják menteni. A háborúról tudósító Mike Thomson szerint így jött létre "Szíria titkos könyvtára".
A csoport tagjai a lerombolt, összeomlott és elhagyott házakból kezdték el összegyűjteni a még ép állapotban lévő könyveket, majd egy gyűjtőpontra hordták őket. Az egyre nagyobb állománnyal rendelkező, kvázi könyvtár vezetője egy akkor még 14 éves fiatal, Amjad lett. Az alternatív könyvtár, a könyvtáraknál megszokott módon felügyelt az értékeire, tehát a látogatókat, illetve a könyvek kölcsönzőit is regisztrálták. A helyszínt - a lehetőségek szerint - kulturális központként igyekeztek kiépíteni. Ezt a célt szolgálván a könyvtárban heti könyv klubbot tartottak, illetve angol, matematika és világtörténelem órákat szerveztek, s nem utolsó sorban, az irodalomról és a vallásról való elmélkedés gyanánt disputa rendezvényeket is biztosítottak az érdeklődők számára.
Szíria gazdag művelődéstörténeti s kulturális örökségének képe szinte teljesen elfakult a vérzivataros háborús évek következtében; ez a felismerés vezette Thomson-t arra, hogy még a háború dúlta időszakban is élő kultúrát bemutassa a nemzetközi közönségnek: A BBC-nek tudósító riporter hónapokon keresztül készített interjúkat a könyvtár alapítóival, így beható ismeretekre tett szert. Ezeket az információkat, történeteket és emóciókat építette össze a nemrégiben megjelent "Szíria titkos könyvtára" c. könyvében, amely érzékletesen mutatja be a sok gyötrelmet megélt ország lakóit, akik nem akarnak mást, mint egy olyan jövőt, amelyben nem a golyók és a bombák a főszereplők.
(Thomson, Mike: Syria's Secret Library: Reading and Redemption in a Town Under Siege. New York, Hachette Book Group: 2019.)

Régebbi hírforrás(ok): Élet a bombák közé csempészett könyvek között link Szíria - titkos könyvtár egy ostromlott városban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról