Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Társadalmi háttér nélküli szakmai viták - pl. fuccs a könyvtári teljesítmények összehasonlíthatóságának

Két további észrevételt kaptunk a "Szakmai vitáink..." véleményezendő téma kapcsán. Folytatva tehát összegzésünket link :
Szabó Eszter (Debrecen) észrevétele: "A döntésekbe ideális esetben a könyvtáron kívüli szakemberek minél szélesebb körét és a használókat is be kell(ene) vonni."
Illetve a másik: "Szakmai vitáinkban a megfelelő információkkal rendelkezők döntenek ideális esetben. A halogatás is jellemző, pl. könyvtáros életpálya modell, amiről már évek óta "szó van, döntés nincs".
A statisztika változásairól szóló viták pl. fontosak voltak, de a változtatás bevezetését nem előzte meg a fogalmak definiálása / átgondolása, emiatt az adatok továbbra is összehasonlíthatatlanok lesznek. (Különösen igaz ez pl. a rendezvénystatisztikára, ahol a könyvtárosok számára nem volt egyértelmű, hogy a statisztikai lapon egy rendezvényt csak egy kategóriába vagy több kategóriába lehet-e besorolni? Ha ez 2018 elején még probléma volt, akkor a statisztika reformját megelőző vitában született döntést sem vehetem komolyan.) Ha az adatok nem hasonlíthatók össze, arra mit építhetünk?
Egyelőre a könyvtárak próbálnak alkalmazkodni a felülről hozott döntésekhez, amelyek valós társadalmi igények kielégítésére törekvésen alapulnak, mint pl. a szélsebesen elstartolt DJP-program, amihez forrást is rendeltek, ugyanakkor más programoknál kevésbé látom ugyanezt, mint pl. az Internet Fiesta vagy az októberi Országos Könyvtári Napok.
A KATALIST-en folyó viták sokszor ún. "meddő viták", néha a vitakultúrát is nélkülözik. Leginkább kirívó példa a rovásírásról szóló vita volt, de a rabok által történő digitalizálást is említhetném. Szerencsére mindig akadnak felkészült kollégák, akik "segítenek eloszlatni a ködöt". Ezért örültem annyira pl. az IFLA-konferenciának vagy a Könyvtári Intézet kérdőívének. Úgy érzem, a szakmai viták szűk körben zajlanak, nélkülözik a döntésekhez szükséges, optimális társadalmi hátteret."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról