Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Több évszázados kincseket őriz a szarvasi régi könyvtár - 39 ezer kötet

Talán még a helyiek közül is kevesen tudják, hogy a szarvasi Városi Könyvtár Régi Gyűjteményében felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékek lapulnak. Akadnak itt olyan könyvek is, amelyeket még az 1500-as években nyomtattak, vagy kézzel írtak - akkoriban természetesen még rongypapírra.
A Régi Gyűjtemény a Tessedik Múzeumban található, de kezelője a Városi Könyvtár. Története gyakorlatilag egyidős az 1802-ben Mezőberényben megalapított, majd 1834-ben Szarvasra telepített gimnáziummal, ugyanis ennek az intézménynek volt a könyvtára. Páratlanul gazdag anyagának legnagyobb része adományokból származik. Alapjait valószínűleg a Wenckheim család teremtette meg, majd a gimnázium későbbi igazgatója, Vajda Péter is tovább gazdagította. A Magyar Tudományos Akadémia, a Kisfaludy Társaság és Réthy Lipót ajándékai mellett az ország középiskolái is évenként küldték ide értesítőiket. Írók, költők, az iskola volt tanárai, tanítványai juttatták el saját munkáikat, így alakult ki végül az 1980-ban védetté nyilvánított, több mint 39 ezer kötetes muzeális gyűjtemény.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról