Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Több mint 34 ezer e-könyvet kölcsönöztek 2014-ben - tapasztalatok Stuttgartban

A német kiadók az elmúlt két évben azt tapasztalták, hogy eladásaik e-könyv szegmense megkétszereződött, a könyvtárak pedig online média választékuk bővítésével reagáltak. A Stuttgarti Városi Könyvtár egy diákprogramra vállalkozott, melynek során azt kérték olvasóiktól, értékeljék újonnan létesített "e-könyvtár" szolgáltatásukat. 2011-ben a könyvtár új honlapjának indulásakor elektronikus dokumentumok kölcsönzése is megkezdődött. Azóta több mint 74 ezer e-könyvet kölcsönöznek évente, a honlaplátogatások száma a 2003. évi hárommillióról több mint 34 millióra nőtt 2014-ben. Az új dizájn számára a könyvtárosok az alábbi hipotéziseket állították össze az online szolgáltatásokról. Ezeket az olvasói felmérésnek kellett igazolnia vagy megcáfolnia az alábbiak szerint:
1) az e-könyvtár egyes tételeit senki sem használja,
2) vannak címek, melyeket rendszeresen használnak (egy hónapban többször legalább),
3) a dokumentumokat főleg szórakozási célból kölcsönzik,
4) az olvasók nincsenek tisztában az online szolgáltatás egyes alcsoportjaival,
5) több vagy más alcsoportoknak több értelme volna. (A Stuttgarti Városi Könyvtár digitális kínálatának értékelése; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról