Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Új imázs-modell a könyvtáraknak - előbb a motiváció, azután az örömmel vállalt izzadság

Múlt heti lapszámunkban Martin Seligman pszichológus előadásáról link szóltunk hírünkben. A betegségközpontú pszichológiából indult ki, s elmondta, miért és miként alapították meg a pozitív pszichológiát. Amivel - mellesleg - nagyobb elismerést is szereztek hivatásuknak. Felmerül a kérdés: nem érdemes-e a világszerte térvesztésben lévő vagy legalábbis identitásválsággal küzdő könyvtári szolgáltatás modelljét újrafogalmazni?
A könyvtár hagyományos imázsa a "kultúra temploma", az "értékek őrzője", patinás, komoly intézmény. Ami a befogadókban a szellemi gazdagodás nehéz munkáját is előrevetíti. Nem kétséges ugyan, hogy a tudásszerzéshez meg kell izzadni, ám nem szerencsés az emberek felé a várható nehézségek imázsával közelíteni.
Jó hír, hogy a könyvtárak tettek már hol bizonytalanabb, hol határozottabb lépéseket azért, hogy a várható erőfeszítések helyett a közvetlen motivációra helyezzék a kommunikáció hangsúlyát: a könyvtár kellemes, kényelmes, társas, vidám stb. hely. Mindezzel azonban jó esetben nem veszik el a tartalom, csak annak eléréséhez teremt nagyobb motivációt. Ha ez sikerül, akkor nagyobb a használói motiváció, könnyebb a nagyobb összefüggések megláttatásának lehetősége (vö.: link ) segít használóknak a várható fáradságosabb információszerzésben és -feldolgozásban. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról