Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Van-e tovább értelme így az intézmény-rendszernek? - Identitáskérdések az ICOM-on

Mint korábban már hírt adtunk link róla, a múzeumi szakma is identitásválságban van. Ők ezt nem s tagadják, hanem nyilvánosan igyekeznek megvitatni a helyzetet. Sőt: náluk Magyarországon belül is nyilvános diskurzus folyik a témában. A folyamat igen mély tanulsággal szolgál a könyvtárak identitása számára is. (MG)
- Az ICOM [múzeumok világszervezete] szeptemberi kiotói kongresszusán végül nem szavazták meg az új, az intézmények társadalmi szerep-vállalására nagyobb hangsúlyt fektető definíciót, de le sem szavazták - a döntést egy másik időpontra és fórumra hagyták a résztvevők. A vita egyik résztvevője (a szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Varga Benedek, az MNM főigazgatója) mellett Toronyi Zsuzsannával, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójával és György Péter egyetemi tanárral beszélgetett Frazon Zsófia etnográfus (Néprajzi Múzeum) az ICOM MNB és a MúzeumCafé közös programján október 25-én.
Frazon Zsófia az eredeti témára visszatérve hangsúlyozta, hogy a régi, 2007-es definíció nem tükröz 21. századi szemléletet, míg az új, vitára bocsátott definíció egy ideológiai manifesztum. De vajon merre mozdul el a további diskurzus? Mit lép az ICOM? Varga Benedek elmondta, hogy tartalmi szempontból egyetért az új megközelítéssel, ezt kellene úgy átalakítani, hogy applikálható legyen a különböző társadalmak, államok múzeumi törvényébe. Valójában az ICOM léte a tét, ugyanis ezzel a vitával a szervezet léte került veszélybe. Ha elfogadnák az új definíciót, a tagországok fele kilépne, Kanadától az afrikai nemzetekig. Lényeges, hogy az ICOM etikai kódexével mindenki egyetért, olyan normáról van szó, amelynek követése minden tagország számára vállalható. Toronyi Zsuzsanna szerint a kulcsszavakról kellene megegyezni, az összes többi "a mennyország leírása", nem is feltétlenül tartozik a múzeumok hatáskörébe. Viszont elképzelhető, hogy a klasszikus értelemben vett múzeumok köre szűkülni fog, és más típusú intézmények jönnek létre, olyan szórakoztatva tanító helyek, mint a Terror Háza, amelyek éppúgy az örökséggel foglalkoznak, de nem rendelkeznek gyűjteménnyel. Ehhez kapcsolódva jegyezte meg György Péter, hogy az egyetemek hasonló válsággal küzdenek, a szórakoztató magánegyetemek megjelenésével. Az etikai sztenderdek világosan leírhatók, ezeket kellene betartani. A múzeumok világában az etikai sztenderdeket meghatározó ICOM megszűnése jóvátehetetlen probléma lenne, mert ha minden múzeum, ami az akar lenni, akkor magának "a múzeumnak" van vége.

Régebbi hírforrás(ok): Még gondolkodnak az önmeghatározás frissítésén link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról