Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Vannak bizony belső tartalékok a közalkalmazotti létben -- ld.: munkaidő-kontroll 1.

Két hazai könyvtári vezető tapasztalata:
-- A munkába járás ellenőrzésének elmulasztása az egyik legnagyobb öngól, amit egy munkáltató elkövethet. Saját szervezetemnél, ahol azt hittem rend van, a beléptető rendszer működése óta nincs olyan probléma, hogy nem tudjuk kiadni a szabadságokat, meg fennakadást okoz egy betegség. Nagyon megdöbbentem ezen. Napi tíz perc csalás (pl. reggel elfelejti beírni magát, távozáskor meg kicsit korábbra pótolja), egy hónap alatt 200 perc. azaz 3 óra 20 perc csalást jelent, tehát ha csak hárman átlagban 10 percet bliccelnek, az egy főállású dolgozó egy napi munkájának felel meg. 10-15 percesnél nagyobb csalás már feltűnő lenne, de ezek még el szoktak csusszanni.
Más kérdés a munkahelyen belüli 'tétlenség', illetve privát munkák végzése. De gondoljunk bele, ha nem csal, csak a maga örömére netezik napi 10 percet három fő naponta, akkor az is egy főállású munkatárs egy napi munkájának felel meg. Ha a főnök szól, akkor meg undok és kicsinyes. A netezést önmagában ugyanakkor nem tiltom, mivel nem is lehet. Akiről úgy látom, hogy nagyon ráér, annak több feladatot adok. :-)
-- Korábban előre kellett kivenni szabadságot és abból lehetett a kilépési időket percre pontosan levonni, de láttam, a 'mi kutyánk kölkei' bármit megtehettek. Most a munkatársak havi 3 órában intézhetnek magánügyeket, melyet a szakmai felettessel való egyeztetés után adminisztrálni kell (távozáskor, visszaérkezéskor) és nem érződik kivételezés. Az intézményi légkör is jobb lett.
A bürokratikus kultúrákban a 'hivatali fegyelem' felszíne alatt ocsmány mutyizás és kivételezés zajlik.
A demokratikus, toleráns vezetés mindenhol jól jön: a legtöbb ember cserébe nem pattan fel és rohan el a munkaidő végén, ha a szervezet érdeke megkívánja, néha haza is viszi a munkáját stb.
A belső tartalékokat én is látom, de inkább az a baj, ha sok olyasmit tesznek, aminek semmi köze a szakterülethez és/vagy az önfejlődéshez (= végtelenségig húzódó kávézás, pletyizés, köldökbámulás stb.) (KIT-szerkesztés)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról