Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Versfogyasztás - könyvtárból; helyzetkép Veszprémben

Bár a könyvtárban nem állnak rendelkezésre adatok a versolvasási szokásokról, Juhász Judit csoportvezető és munkatársainak tapasztalata szerint a verseskötetek iránt évek óta csökken az érdeklődés, a szórakoztató irodalom és a bestsellerek népszerűbbek az olvasók körében. Ha verseskötetet keresnek, akkor a klasszikus költők, így Ady Endre, József Attila mellett az ismertebb kortárs költők, például Tóth Krisztina vagy Varró Dániel köteteit kölcsönzik.
Megváltozott a könyvkölcsönzési tendencia a gyerekkönyvtárban, mondta Vargáné Ládonyi Erzsébet csoportvezető. Korábban jobbára csak mesekönyveket és ismeretterjesztő köteteket kölcsönöztek az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek, de mostanában gyakrabban keresik a mai magyar szerzők új köteteit, például Bartos Erika vagy Lackfi János műveit. Verseket a gyerekkönyvtári tapasztalatok szerint az óvodás és a kisiskolás korosztály olvas, felső tagozatban már nem kölcsönöznek versesköteteket.
Pálmann Judit igazgatónő elmondta, a megyei könyvtár a verseskötetek beszerzésekor a gyűjtőköri szabályzat szerint jár el: a helyismereti vonatkozású kötetek esetében a teljességre törekszik, egyéb kötetek esetében válogatva vásárol.
Kovács Gabriella csoportvezető megjegyezte, gyakori, hogy egy-egy alkalomra keresnek verset - például temetésre, versmondó versenyre vagy születésnapra - az olvasók, és újabban az is előfordul, hogy a közösségi oldalakon néha futótűzként terjednek a versek, korábban elérhetetlen népszerűséget szerezve. Ilyen volt Lackfi János és Szabó T. Anna verspárbaja, amely újabb költőket inspirált, és végül egy kötet is megjelent a válogatott anyagból Verslavina címmel.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról