Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Vírushelyzet: röptében alakították ki a szakkönyvtár online természettudományi-technológiai-gazdasági-matematikai kínálatát (olvasóink szavazatára)

A Covid miatt a könyvtárosok kénytelenek voltak rövid idő alatt online is elérhetővé tenni anyagaikat. Az egyetemi könyvtárak átszervezték a meglévő tartalmakat, és mellette újat is létrehoztak. A Waterloo-i Egyetem az elmúlt egy évben 6 elvet határozott meg, amelyek segítik őket munkájuk során.
A legfontosabb dolog most az, hogy segítsék az embereket az új világban való eligazodásban. Az online térben segítséget nyújtó könyvtárosoknak ki kellett fejleszteniük a saját módszereiket. Az online munka közben a tradicionális információs világot felváltotta a természettudományi-technológiai-gazdasági-matematikai kínálat új kerete. Ennek lényege, hogy a diákok interaktív módon megvitassák az információt (CIE - Critical Information Evaluation), osztálytermi keretek között.
A szolgáltatások online térbe helyezése nem okozott problémát a Waterloo-i Egyetem könyvtárának link , mivel eddig is voltak már az interneten elérhető modulok, források. A használóknak viszont meg kellett tanulniuk az új felületek kezelését. Fontossá vált a megfelelő információs tréning, és az, hogy hogyan kommunikálják az információt.

Az egyetem 6 alapelve:
1. Korszerűsítés: átgondolják, hogy mennyire fontos az adott információ, és milyen hosszan érdemes taglalni. Azért, mert egy egész tantermi órán keresztül lehetne beszélni róla, még nem feltétlenül szükséges. A minimum elvárt információ meghatározása segíti a döntést, hogy mi kerüljön bele az online anyagba.
2. Rugalmasság: az online tartalom elkészítése hosszabb ideig tart, mint egy személyes órára való felkészülés. Emiatt úgy készítik el az anyagokat, hogy azok több órán, több iskolázottsági szinten használhatóak legyenek.
3. Kedvesség: a legtöbb könyvtárost nem képezték ki arra, hogy online oktatásban vegyen részt. Az új dolgok tanulása időt és erőfeszítést vesz igénybe, ezért fontos, hogy mindenki kedves legyen önmagával és kollégáival szemben is.
4. A megfelelő már elég: az a fontos, hogy a lényeg eljusson a hallgatókhoz, nem az, hogy minden tökéletes legyen. Megtanulták, hogy a maximalizmust el kell felejteni.
5. A megnyugtató fontosabb, mint a kiváló: mivel most nem a kiválóságon volt a hangsúly, a komplex modulokat az egyszerűbb vázlatok váltották fel.
6. Ne ragaszkodjunk semmihez: az innováció fontosabb az ismétlésnél. Nehéz változtatni valamin, amivel sok időt töltöttünk, viszont azokat az aspektusokat, amelyek nem működnek, muszáj megváltoztatni.

A járvány rákényszerítette az iskolákat, hogy online kommunikáljanak a diákokkal. Megváltoztak a pedagógiai visszajelzések is, mivel nincs lehetőség az azonnali visszajelzésre az aszinkron oktatás miatt. Lehetőség nyílt az információk világában való eligazodás leghatékonyabb módszereinek kidolgozására. Idő kell ezeknek az újragondolására, viszont a hallgatók és könyvtárosok számára egyaránt kedvező oktatás lesz az eredmény. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról