Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Zöld vagy csak zöldre festett könyvtár a szingapúri, az IFLA Zöld Könyvtár díjasa?

A kérdés e recenzió írójában is felmerült, ezért az IFLA Zöld Könyvtár Díjának 2022. évi nyertes könyvtárát a KIT-ben korábban közzétett elméleti szempontokkal veti össze, lásd: link . A Choa Chu Kang Közkönyvtár link az NLB (Nemzeti Könyvtári Testület) tudásmegosztó alapszolgáltatásával együtt (Lásd: link ) nemcsak a fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosságot próbálta növelni számos környezetközpontú szolgáltatással és/vagy programmal, hanem a könyvtár tanulási élményét is újragondolta. Erre is alkalmat adott a 2019-es, felújítás miatti bezárás. 2021 októberében 2320 négyzetméterről 3000 négyzetméterre bővült térrel, újabb emelettel nyílt meg a zöld könyvtár.

Az élményszerű tanulási funkciók sorából a Zöld Ligetet emelem ki: 1. A virtuális valóság élményére építő tanösvény nyolc megállóhelyén mobillal olvashatók le a vadon élő állatokra és a környék természeti kincseire vonatkozó jelek; 2. A hidroponikus növénytermesztés bemutatóhelyén a városi mezőgazdaságról tartanak műhelyfoglalkozásokat. A talaj nélküli növényneveléssel egyúttal vizet spórolnak. A foglalkozásokat túrák, workshopok kísérik. Ezeken a résztvevők növekedés közben láthatják a növényeket. Megismerhetik a termesztés mögötti intelligens technológiát. Betakaríthatják a zöldségeket, sőt, hazavihetnek egy kezdő készletet a saját termesztéshez. Egy biztos: ez már nem zöldre festés vagy zöldre sikálás, azaz greenwashing. Ha megvalósul, ez már zöld tett. 3. A Zöld Ligetben kapott helyet egy élő statisztikát tartalmazó kijelző és a klíma-akció sarok is. Mindkettő a tanulást szolgálja.
Zöldre festésnek tartom a természetet utánzó berendezési tárgyakat és a sok interaktív, zöld falat. Közösségi falat most hoztak létre először. Itt a vásárlók megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Valódi zöld elem a tetőablakok maximális kihasználása. 4. szinten biztosították a legtöbb természetes fényt, hogy a tinik tanulhassanak a süllyesztett olvasóteremben. Környezetbarát alapanyagokat használtak (szőnyegpadló, festék stb.), Az 5. szinten, a gyermekzónában van a szingapúri közkönyvtárak első beltéri kertje. A fizikai, gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságra egyaránt törekszik a könyvtár. Fenntarthatóságra ösztönző program a Zöld Piac is. Igaz, ennek csak a népszerűsítő előadásáig jutottak el. A cselekvő zöldítést így is lehet kezdeni. (Ref. és gondolatok: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról