Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/2., jan. 11.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Új könyvespolcokat terveznek Nagykanizsán -- mutat, tárol, hangulatot teremt
Könyv-, levél- és ruhatár-szak -- ELTE
Elismerésre méltó munkát végzett, de az ellentáborhoz tartozik, ezért mennie kellett
17-ről 21%-ra emelték a könyvtárlátogatásokat az egyetemen -- hallgatói kapcsolattartóval
A mese a legjobb útravaló a vonaton is
Podcastok a felsőoktatási könyvtárban -- szolgáltassák?
Magánkiadások áradata -- törődünk-e vele?
Digitalizálási útmutató egyszemélyes könyvtáraknak
Digitális szerzői jogi piac jöhet létre Nagy-Britanniában
Mobiltelefon a könyvtári szolgáltatásban -- webfelület, QR, SMS
Berlin grandiózus könyvtárban gondolkodik
Infografika -- új műfaj a reklámozásban
Átszabták az Indexet
PressReader -- Nyomtatott forma, digitális tartalom
iPad-en a Lancet folyóirat -- új alkalmazás az App Store-ban

Analógiák

Mire vágynak az újságírók? -- Figyeljük, ha be akarunk kerülni a sajtóba

Praktikus

Írjon blogbejegyzést blog nélkül

Kisszínes

Rendőrt küldtek a késedelmes könyvekért (videó)
Frankenstein a Vatikánban
Kék bálna könyvtár (képek)
Bookline Top 50: mi volt a kedvenc könyvünk karácsonykor?
Időutazás az Apple-lel - mi várható 2022-ben?
Az internet legszívmelengetőbb szeglete
Kartondobozból készült hordozható merevelemez (képek)

Információforrások

Kötelezők számítógépen (azaz KÖSZ)
Gyors útmutató az új fényképezőgéphez
Ingyenesen elérhetők lesznek a neten az 1920-s évek lengyel filmjei
Parasztnet, az őstermelők hálózata
Keress százezreket munka nélkül, a testeddel


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Új könyvespolcokat terveznek Nagykanizsán -- mutat, tárol, hangulatot teremtFEL

A Halis István Könyvtár fiókkönyvtárként működő kiskanizsai fiók polcrendszere megújul. A holland--angolszász shop-koncepció szerint a könyvek kitettsége megnövekszik az innovatív elhelyezés által. A készülő polcok egyikét mutatja a galéria. Az újrahasznosított elemekből készülő polc jellemzői (a képek sorrendjében):
1. A polc a könyveket gerincükkel és borítóival egyaránt mutatja.
2. A polcok felett nagyméretű képnek van helye, mely hordozhat aktuális tartalmat, a polc tartalmára utaló hangulathordozót is, tetszés szerint.
3. Kerekesszékkel érkező látogató a legalsó és legmagasabb polcot is eléri.
4. A borítóval mutatott könyvek.
5. A legalsó polc döntött: a böngészéshez nem kell melléguggolni és kerekesszékből is láthatók a címeik.
6. A két legfelső polc leszedhető kép mögött raktárként használható: a leválogatott kötetek 'pihenhetnek' ott az apasztás előtt.
A képeken nem látható mások polc derék- illetve az alatti magasságban kínálja a könyveket. (fotó: Szörényi Szabolcs és MG)


Könyv-, levél- és ruhatár-szak -- ELTEFEL

Sok töprengés után végül arra jutottam, hogy három személy -- Sebestyén György tanszékvezető, Nemes László HÖK vezető illetve egy anonim hallgató -- köré építve írok a könyvtárszakról. Egy hozzászólás kapcsán leesett: mindenkivel kapcsolatban le kell írnom a pozitív tapasztalataimat is, hisz Fodor Péterről is mennyi jót hallani, nekem is tetszett, amit az FSZEK átalakításáról itt-ott mesélt. Így hitelesebb is lesz, ha majd arról írok mit csinál a fű alatt. ...


Elismerésre méltó munkát végzett, de az ellentáborhoz tartozik, ezért mennie kellettFEL

Csák Ferenc megkapta a lehetőséget, hogy szépen búcsúzzon. Nem élt vele. Különben elismerésre méltó munkát végzett, de az ellentáborhoz tartozik, ezért -- a Magyarországon és nem csak itt kialakult gyakorlat alapján -- mennie kellett.
-- Szőcs Géza kulturális államtitkár egy intézményvezetőről.
Ugyanabban a cikkben: Az egyesített gyűjteményeket hatékonyabban fogjuk tudni üzemeltetni. (Heti Válasz, december 22.)


17-ről 21%-ra emelték a könyvtárlátogatásokat az egyetemen -- hallgatói kapcsolattartóvalFEL

Az Eastern Washington Egyetemen (EWU) a hallgatók a 'fogalmazási készségek' (composition) tantárgy keretében két alkalommal is ellátogatnak a könyvtárba, és ilyenkor könyvtárhasználati képzésben részesülnek. Az ebben közreműködő könyvtárosok összekötő szerepet játszanak az oktatási programokban. A könyvtár 2006-ban újszerű programot indított a könyvtár és a hallgatók kapcsolatainak javítása, a hallgatói igények megismerése, a könyvtárnak a körükben való propagálása, valamint a hallgatók könyvtári aktivizálása érdekében.
Az azóta eltelt négy év tapasztalatai igen pozitívak voltak. A diák összekötők több új dolgot kezdeményeztek, pl. a könyvtár híreit eljuttatták a MySpace portálra és a Facebookra, kreatív plakátokkal hívták fel a figyelmet az olvasás szerepére, számítógépes játéknappal próbálták a könyvtárba csalogatni a diákokat, enyhítették a könyvtári szabályokat az ételek behozásával kapcsolatban, új technikai eszközök beszerzését segítették elő, támogatták a diákok elégedettség-vizsgálatát, új propagandalehetőségekre hívták fel a figyelmet. A javaslatokat külön dobozokban és e-mailben is gyűjtötték, és ismertté váltak az egyetem minden telephelyén. A diákok aktivitásával kapcsolatos mutatók jelentősen javultak: az egy főre jutó könyvtárlátogatások száma -- egész napos hallgatói átlagban számolva -- 17.8-ról 21.8-ra emelkedett, a kurzusokkal kapcsolatos könyvtárismereti órák száma 75%-kal nőtt, megállt a referensz kérdések számának addigi csökkenése. A diák összekötőt az egyetem vezetése is komolyan veszi, a hallgatóktól kapott visszacsatolást beépítik a döntéshozási folyamatba. (ref.: Mándy G.)


A mese a legjobb útravaló a vonaton isFEL

Önkéntes vasutasok közel 3000 mesekönyv összegyűjtésével és átadásával arra hívták fel az utazók figyelmét, hogy a meseolvasással együtt töltött idő rendkívül értékes a gyermekek személyes fejlődésében. Az összegyűjtött és állomásra kihelyezett mesekönyvek a karácsonyi időszak alatt egytől egyig gazdára találtak a családos utazók körében. A MÁV Zrt. a kezdeményezéssel a Médiaunió Alapítvány Mesélj mindennap! kampányához csatlakozott.


Podcastok a felsőoktatási könyvtárban -- szolgáltassák?FEL

A cikk áttekinti a podcastok (hang- és videóanyagok általában internetről letölthető fájljai) mint a felsőoktatásban és a könyvtárakban alkalmazott információforrások használatával és fogadtatásával kapcsolatos szakirodalmat. Háromféle podcastot különböztet meg, az intézményi és az epizodikus podcastokat, valamint a hangos könyveket. A podcastok mindegyik fajtájánál ugyanazok a kérdések vetődnek fel a kereséssel és a digitális adatkezeléssel kapcsolatban. A szerzők javasolják a podcastok felvételét a felsőoktatási könyvtárak gyűjteményeibe, mivel egyre inkább megbízható információforrásoknak bizonyulnak, amit a kutatások is alátámasztanak. (autoref.)


Magánkiadások áradata -- törődünk-e vele?FEL

92.000 könyvcímmel rendelkezik. 2011-ben 28.000 alkotással gazdagodott. Világszerte 34.000 szerzővel dolgozik, 12.000 íróval többel az előző esztendőhöz viszonyítva. Ez a Smashwords. A globális self-publishing ('önjelölt' szerzők műveit megjelentető kiadó) ezt jelentette magáról. A számok félelmetesek, szinte egy új írásbeliségbe vezetnek. Mintha az írás -- a történelemben először -- megelőzné a beszédet gyakoriságban. A klaviatúra elnémítja a torkokat?
Inkább ez lehet az igaz: a számítógép felszabadítja a kreatív energiákat, előhívja -- sok egyéb izgalmas alkotói irányultságok mellett -- a mindenkiben ott rejtőző szerzőt. Mondanivalóban, élettapasztalatban nincs hiány, feltörnek a tudásközvetítés természetes ösztönei. ...


Digitalizálási útmutató egyszemélyes könyvtáraknakFEL

Az első fontos lépcsőfok, hogy reálisan becsüljük fel képességeinket. El kell fogadnunk, hogy nem lehetünk mindenre egymagunk képesek. Nyugodtan alkalmazzunk könyvtáros hallgatókat, akik segítenek a szkennelésben és egyéb kisebb munkákban. Hogy az elkészült digitális gyűjteményünket később online elérhetővé tegyük, válasszunk egy nyílt forráskódú szoftvert. Ez költségkímélő és rugalmas megoldás, az interfész rendszerint saját igények szerint konfigurálható. A programozáshoz szakember segítségére lehet szükségünk, ha nem vagyunk a megfelelő képességek birtokában. (Alpek E. A.)


Digitális szerzői jogi piac jöhet létre Nagy-BritanniábanFEL

Digitális szerzői jogi piactér létrehozását fontolgatja a brit kormány. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével megbízott tanulmány készítője a napokban kérte fel a kreatív iparági képviselőket, véleményezzék a hatályos jogvédelmi rendszer helyzetét.
A brit Szellemi Tulajdon Hivatala (Intellectual Property Office, IPO) honlapján olvasható közlemény szerint a tervezett szerzői jogi reform részeként megvalósíthatósági tanulmány készül egy ún. digitális szerzői jogi piactér (Digital Copyright Exchange) létrehozásáról. A szerzői jogi alkotások licenceinek (felhasználási engedélyének) adás-vételét megkönnyíteni hivatott fórum kialakítására az ún. Hargreaves jelentés tett javaslatot. A 2011 tavaszán nyilvánosságra hozott tanulmányt a brit kormány rendelte meg a tervezett reformok előkészítéseként.


Mobiltelefon a könyvtári szolgáltatásban -- webfelület, QR, SMSFEL

A legközkedveltebb mobilos szolgáltatás a kölcsönzés lejárati idejéről, az előjegyzett könyvek elérhetőségéről küldött SMS, de referensz szolgálatot is lehet ilyen módon működtetni. Manapság már nem ritka az online katalógusok mobilos elérhetőségét biztosító interfészek alkalmazása sem, melyekkel a katalógusokban lehet keresni, sőt, a használó a talált művek adatait elküldheti magának SMS-ben, vagy a könyvtárnak előjegyzési kérésként. Közkedvelt még a könyvtári hírek, a kölcsönzési információk, a könyvtár éppen elérhető olvasói számítógépeiről nyújtott tájékoztatás, a közösségi tanulóterek foglaltságjelzése is. Szép példa a telefonos könyvtári szolgáltatásokra az Észak-Karolinai Állami Egyetem könyvtárának egyszerű és tiszta mobilos webfelülete, jól áttekinthető, sokféle szolgáltatást jelképező ikonrendszerével. Szintén említésre méltó a Ball Állami Egyetem könnyen kezelhető iPhone-os felülete, melynek segítségével a látogatók például öt nagy adatbázisban is kereshetnek. (ref.: Fazokas E.)


Berlin grandiózus könyvtárban gondolkodikFEL

Már 2012-ben elkezdődhetnek a berlini Tempelhof repülőtér területére tervezett városi könyvtár építési munkálatai Klaus Wowereit polgármester szerint.
'A törvényhozási időszak legnagyobb projektje a könyvtárépítés. Célunk, hogy hosszú tervezési fázisok mellőzésével a lehető leggyorsabban kivitelezzük' -- fejtette ki Wowereit.
A becslések szerint 270 millió euróba kerül a Tempelhof repülőtér átépítése, ahol az eddig különböző helyszíneken lévő központi és tartományi könyvtárakat egyesítik. A kereszténydemokrata CDU korábban szükségtelennek és túl drágának tartva elutasította a könyvtár építését. A koalíciós tárgyalásokon azonban a költségeket csökkentő egyezség született.


Infografika -- új műfaj a reklámozásbanFEL

Hogyan tudjuk egy lapon bemutatni a rock családfáját vagy a csokoládé történetét? Miként tudjuk ábrázolni, hogy vált életünk szerves részévé a mikroprocesszor? Hogyan tehetjük befogadhatóvá azt töménytelen mennyiségű adatot, amivel nap mint nap szembesülünk? Az erősödő reklámzajból egyre nehezebb kitűnni, a klasszikus eszközökkel dolgozó reklámok nehezen képesek nagy adathalmazokat átláthatóan bemutatni. Az új műfaj, az infografika alkalmas a nézők lekötésére, és a ránk zúduló információtömeg ábrázolására.


Átszabták az IndexetFEL

Január 2-ától megváltoztak az Index cikkoldalai, az eddigi háromhasábos elrendezést kéthasábos váltotta fel. A SportGéza cikkoldalai is megváltoztak, a Totalcar pedig már korábban kéthasábos elrendezésre váltott. Ennek megfelelően a hirdetési méretekben is változás történt.


PressReader -- Nyomtatott forma, digitális tartalomFEL

A PressReader [ link ] iOS alkalmazás több mint 2000 újságot és magazint jelenít meg, és mindegyiket a hagyományos, nyomtatott újsággal megegyező formátumban olvashatjuk a kijelzőn.
Az alkalmazás segítségével 2000 újság olvasható a világ különböző tájairól, angol, francia, német, spanyol, arab, olasz és orosz nyelven, az iPad, iPhone, iPodTouch készülékeken. Az előfizetés havonta 29,95 dollár.


iPad-en a Lancet folyóirat -- új alkalmazás az App Store-banFEL

Magyarul fogalmazva: a Lancet című vezető orvosi folyóirat (pontosabban: The Lancet, The Lancet Oncology, The Lancet Neurology és a The Lancet Infectious Diseases) hordozható táblagépen is elérhetővé vált. Az egészségügyi és orvosi felhasználók így az Apple webes boltjából (App Store) letöltött kis program-alkalmazás segítségével kényelmesebben juthatnak hozzá a lap tartalmához. Az ingyenes eszköz által a használók tartalom szerint kategorizálva jutnak a cikkekhez, gyors áttekintés szintjén. Ezeket a használók annotálhatják, megoszthatják kollégáikkal, témafigyelést állíthatnak be, és megjelölhetik a számukra fontos anyagokat. Az Elseviernél kifejlesztett alkalmazáson keresztül le is tölthetik a cikkek egészét azonnali vagy későbbi online vagy offline olvasásra. Az utóbbihoz azonban már érvényes előfizetés szükséges. (ref.: MG)
Analógiák

Mire vágynak az újságírók? -- Figyeljük, ha be akarunk kerülni a sajtóbaFEL

Az újságírók 93 százaléka szokott plusz információt gyűjteni a sajtóközleményekhez. A legfontosabb információforrás a céges honlap -- derült ki a Sakkom Interaktív és a KutatóCentrum közös felméréséből.
Praktikus

Írjon blogbejegyzést blog nélkülFEL

Aki csak néha szeretné egy-egy gondolatát megosztani, és nem akar azzal bajlódni, hogy egy önálló blogot készítsen, használhat egy online szolgáltatást, amellyel gyorsan és egyszerűen tud létrehozni bejegyzéseket.
Az Instablogg egyszeri blogbejegyzések készítésére alkalmas. A regisztráció nélkül használható szolgáltatásnál a bejegyzésnek lehet címe és a szövegrészben tetszőleges formázási utasításokat is használhatunk, pontosan úgy, mintha Wordpress-felületen dolgoznánk. A kész posztot elmenthetjük, és ekkor kapunk két URL címet. Az egyik a bejegyzésre mutat, és ezt elküldhetjük ismerőseinknek vagy megoszthatjuk a közösségi oldalakon. A másik segítségével később is elérhetjük a szerkesztőt, és módosíthatjuk a bejegyzést.
Kisszínes

Rendőrt küldtek a késedelmes könyvekért (videó)FEL

Mai kis színes hírünk egyenesen a Massachusetts-beli Charltonból érkezett, ahol a CBS Boston tudósítása szerint a helyi könyvtár eddig nem tapasztalt szigorral lépett fel egyik hanyag olvasójukkal szemben: rendőrt küldtek el hozzá a késedelmes könyvekért. A történet már így is olyan szép képet vetít a könyvtárakról, hogy a nemzetközi könyvtártörténet is fordulópontként jegyzi majd a pillanatot, amikor Dan Dowd őrmester bekopogtatott a renitens házába, de képzeljétek, van tovább is: az olvasó, Hailey, aki egyébként rögtön elsírta magát, amikor kérdőre vonták, alig töltötte be ötödik életévét.
Az alábbi riportból kiderül az is, hogy Dowd őrmester nem lelkesedett különösebben az ötletért, ám ha már a könyvtár felvette velük a kapcsolatot, a rendőrség úgy gondolta, hogy egy ilyen 'barátságos emlékeztető jobb benyomást kelt, és eredményesebb lehet, mint egy hűvös idézés a bíróságra'.


Frankenstein a VatikánbanFEL

Az 1931-ben készült fekete-fehér Frankenstein című klasszikus horrorfilm egy részlete került elő mindenki nagy meglepetésére a vatikáni könyvtárból. Az Osservatore Romano című újság beszámolója szerint a jelöletlen filmrészletre a múlt héten bukkantak rá abban a filmarchívumban, amely az egyházi eseményekről és a pápa programjairól készült felvételeket őrzi.
A vatikáni könyvtár illetékesei nem tudtak választ adni arra, hogyan került a filmkocka a gyűjteménybe.
A Frankenstein című film Mary Shelley regénye nyomán született James Whale rendezésében és Boris Karloff jellegzetes főszereplésével.


Kék bálna könyvtár (képek)FEL

A Norvégiában található Vennesla Könyvtár kívülről is érdekes, de igazán a belső tere meghökkentő. Úgy néznek ki a szerkezetek, és a hatalmas belmagasság, mintha egy nagy kék bálna gyomrában lennénk. A bordái 27 előregyártott, laminált fagerendából állnak, amik ívelt kialakításuknak köszönhetően meghökkentő külső és belső dizájnt nyújtanak. A nyitott terek, a hullámos geometria, az üvegfelületek és a burkolatok mind egészen egyedivé teszik a könyvtárat.


Bookline Top 50: mi volt a kedvenc könyvünk karácsonykor?FEL

2011 decemberében bebizonyosodott, hogy igazi biztonsági játékosok a magyar ajándékozók: a legtöbb karácsonyi ajándékcsomagba már korábbi hónapokban is sikeresen futó könyvek kerültek. Frei Tamás elsöprő sikerű botrányregénye, A Bankár léphetett az ünnepi dobogó legtetejére, Walter Isaacson Steve Jobs életrajza c. könyve a második helyet, míg a Kepes András tollából származó Tövispuszta a bronzérmet tehette zsebre 2011. december 31-én.


Időutazás az Apple-lel - mi várható 2022-ben?FEL

Meddig bővül az iTunes? Mivé alakul az iPod? Esetleg az iWatch lesz a cég következő nagy dobása? Fejleszt-e az Apple mikroblogot a Pingből? Bár a cég rengeteg új területen nyit, hogy az elkövetkező tíz évben is kulcsfontosságú marad az iTunes és az iPod.


Az internet legszívmelengetőbb szegleteFEL

A The Nicest Place on The Internet [ ] oldalon csupa kedves emberrel találkozhatunk, akik egy távoli öleléssel köszöntik a látogatókat. Persze egy ölelést nemcsak kapni, hanem adni is jó, ezért mi is beállhatunk a sorba, és keblünkre ölelhetjük a világot. Ehhez mindössze egy webkamerás felvételre van szükség, amit beküldhetünk az oldalhoz tartozó YouTube-csatornára. Talán ezzel is kicsit szebbé tehetjük a világot.


Kartondobozból készült hordozható merevelemez (képek)FEL

Vége a karácsonynak, nem meglepő, hogy szinte mindenkinél felhalmozódott jó pár kartondoboz. Az ajándékot kivettük, megmaradtak a dobozok: mi a teendő?
Szerencsére van egy egyszerű, kreatív felhasználási módja a dobozoknak. Megunt, lecserélt merevlemezeinkből könnyedén készíthetünk hordozható USB meghajtót. Ha nincs hozzá megfelelő ATA/SATA/USB átalakító, akkor párezer forintért vehetünk, majd jöhet a 'dobozolás'!
Információforrások

Kötelezők számítógépen (azaz KÖSZ)FEL

Magyarországon a könyvtár- és tájékoztatástudományi szakirodalom országos hatókörű gyűjteménye a Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtára (KSZK), amely az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer tagkönyvtáraként dokumentumokat és információkat szolgáltat az egész magyar könyvtárostársadalom és -- esetenként -- a magyar könyvtárügy iránt érdeklődő külföldi kollégák számára. A Könyvtártudományi Szakkönyvtár honlapján összegyűjtve és átfogó témakörökbe rendezve elérhetők az elektronikus könyvtárakban fellelhető, szabadon hozzáférhető könyvtártudományi és könyvtörténeti tárgyú dokumentumok (egy-egy tétel akár több témánál is szerepelhet) az alábbi linken: link
Forrás: link

Hírforrás: ReMeK-e-Hírlevél
2012. január 11.  • Továbbküldöm a hírt

Gyors útmutató az új fényképezőgéphezFEL

Bizonyára sokan kaptak karácsonyi ajándékként digitális fényképezőgépet, ennek bölcs használatához adunk most néhány pontos segítséget.


Ingyenesen elérhetők lesznek a neten az 1920-s évek lengyel filmjeiFEL

Digitalizálják a lengyel filmművészet második világháború előtt készült remekeit, amelyeket az Europeana [ link ] internetes portál keretében ingyenesen hozzáférhetővé tesznek.
A nemzeti könyvtár már digitalizálta a lengyel klasszikus irodalmi műveket. A link címen több mint 35 ezer dokumentum érhető el; a szépirodalmon kívül többek között a legfontosabb tudományos értekezések, történelmi dokumentumok, grafikák és térképek találhatók meg itt.


Parasztnet, az őstermelők hálózataFEL

A Parasztnet.hu oldalon magyarországi termelők termékeit közvetlenül, maguktól az előállítóktól rendelhetjük meg. A rendelkezésre álló termelők körét közösségi alapon folyamatosan bővítik: az oldal szerkesztői várják az ajánlatainkat. Mivel kizárólag házhozszállítással lehet rendelni termékeket, ezért saját címünk alapján tudunk keresni az adatbázisban.


Keress százezreket munka nélkül, a testeddelFEL

Kevesen hinnék, hogy könnyedén, gyakorlatilag munka nélkül is szert tehetnek egy kis mellékjövedelemre, méghozzá úgy, hogy a testükkel szereznek pénzt. Természetesen semmi illegális tevékenysége nem biztatjuk olvasóinkat, inkább ötleteket adunk azoknak, akiknek az aprópénz -- vagy akár több tízezer forint -- is számít.
Egy év alatt akár 112 ezer forintot is kereshetsz adómentesen, ha vérplazmát adsz. Az úgynevezett plazmaferezis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely különböző gyógyszerek (hivatalos megfogalmazásban gyógyszergyártási körülmények között tisztított plazmakészítmények) előállításához szolgáltat alapanyagot. Így készítenek a vérplazmából például vérzékenység, immunrendszeri zavarok elleni szereket.
...
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról