Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/31., aug. 29.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Stratégiai gondolatok a 2013-tól induló ciklusra
A megválozott OSZK és KSZK enteriőrje. Szakkönyvtár: kevesebb dokumentum látszik
Van, amikor szakmai alapon osztanak könyvtárosoknak kitüntetéseket
Kölcsönzésvédelem
Ahol többet keresnek a nők -- pl. a könyvtár
Ne szólj szám, nem fáj fejem... -- a versenyképtelenség előrejelzője
Nem hagyományos fotók a British Libraryról
Mennyire bíznak az emberek a könyvtárosban? (olvasóink szavazatára)
Az olvasó tárolhassa saját könyveit az IKR-ben -- növekvő könyvtárosi igény
Ismét kinyitotta kapuit a Teleki Téka
Sorban újítják fel a Katona József Megyei Könyvtár szolgáltató helyeit
Kötelező olvasmány: marhaság
Tovább zuhantak a nyomtatott sajtó példányszámai
Hollandok és a könyv -- kevesebb van belőle, de többet olvassák őket
E-könyvolvasója igazából mindenkinek van
A mamipornó sikerét az e-könyv hozta el
Újabb erotikus ponyva a láthatáron
Magyarul is megtanult a Google
Ahol a fájlmegosztás egyházi rangra emelkedett
A rémregények tarolnak a tizenéveseknél
Kötelező lesz az iPad két belga iskolában

Analógiák

Kezdőrúgás -- elhelyezkedést segítő egyetemek
A Londoni olimpia tanulságai. Pl.: Vond be a munkatársakat is!

Praktikus

Videók gyors konvertálása MKV vagy MP4 formátumba
Képek gyors átméretezése és konvertálása, online

Kisszínes

Kiszínezik a ronda Magyarországot -- a könyvtárakat is?
A legszórakoztatóbb dolog, ami a Wikipédiából kihozható
Mikor hazudik egy politikus?

Információforrások

Új pszichológiai magazin a piacon


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Stratégiai gondolatok a 2013-tól induló ciklusraFEL

A magyar könyvtáraknak az utóbbi években nem volt szakmai irányítása, emellett tovább folytatódott belső és külső okokra egyaránt visszavezethető súlytalanodása. E 'kegyelmi állapot' lehetőséget ad arra is, hogy önszerveződési folyamatok induljanak be. Ugyan ezek térnyerését gátolják a korábbi évtizedek feudális?posztkádári jellegű irányítási mechanizmusai, illetve a monoton csökkenő pénzügyi keretek, az anakronisztikus jogi szabályozás, és a máig ható személyi kontraszelekció -- melyek együttes eredménye a könyvtárimázs romlása --, a terep paradox módon e figyelemhiány által mégis ad lehetőséget az egyéni innovációra és szinte korlátlan terepet az együttműködésre. Sőt! Nincs elvi akadálya annak, hogy a fejlődés néhány lépését kihagyva a mai kurrens nyugati eredményeket építsük be a könyvtári rendszerve, időnként pedig azokat is megelőző intézkedéseket hozzunk. (Nyomtatásban: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 2012/aug., a lapszámban Skaliczki Judit vonatkozó cikke is olvasható)


A megválozott OSZK és KSZK enteriőrje. Szakkönyvtár: kevesebb dokumentum látszikFEL

'Könyvtárunk a jelenlegi gazdasági helyzet és a szűkös pénzügyi források ellenére is szeretné szinten tartani szolgáltatásait, illetve a korlátozott lehetőségekhez mérten növelni azokat. Ennek érdekében igyekszünk kihasználni könyvtárépületünk területi adottságait, mint ahogy a főbejárat mellett nemrég megnyílt Corvina Kávézó példája is mutatja. A bérleti szerződésből származó bevételi forrás a könyvtár költségvetését gyarapítja.
Nagyobb kihívás ugyan, de hasonló módon szeretnénk hasznosítani a könyvtár épületének VIII. szintjét. A racionális helykihasználás érdekében hozott döntések érintették a VII. szinti olvasótermeinket is. A nyári zárva tartásra időzített költözések előkészítése már jóval korábban elkezdődött az olvasótermek állományának revíziójával. Összevetettük az Általános Olvasóterem irodalmi és történettudományi részének szabadpolcos állományát a megfelelő szakolvasótermek állományával, és az átfedések nagy részét megszüntettük (kivételt képeznek a forráskiadványok és a legfontosabb történelmi és nyelvészeti szakfolyóiratok, melyek a Könyvkiadó állomáson kaptak helyet).'
A KSZK-ről készült képgalériát a link oldalon is megtekintheti.


Van, amikor szakmai alapon osztanak könyvtárosoknak kitüntetéseketFEL

'Elég egyértelműnek tűnik a szakma véleménye a kitüntetések szakmaiságáról: esetlegesnek tartja. Ez pedig nem jó jel: olyanok kerülnek példakép-szerepbe, akik azt nem szolgálják meg. Ami önmagában a példakép-szerepet is erodálja.' -- írtuk májusban. Hogy a legutóbbi kitüntetések, vagy személyek mely kategóriába tartoznak, egyéni megítélés kérdése. Pontosabban, a KIT végzett felméréseket a szakmai szervezetek tevékenységének minőségéről. E felmérések nem reprezentatívak, de rendszeresen kifejezik a szakma állapotának nagyfokú kilátástalanságát, a szakmai vezetői teljesítmények hitelességének kérdését. (MG)


KölcsönzésvédelemFEL

Címkék: e-könyv | kölcsönzés |

Az elvben végtelenül sok példányban sokszorosítható digitális könyvek kölcsönzése a gyakorlatban hasonlóvá tehető a nyomtatott kötetekéhez.
A HVG cikkében Bánkeszi Katalin nyilatkozata is olvasható.
-- Már dedikálni is lehet az e-könyvet, és novellaszerű új műfaj is született hozzá.
A mamipornó ez e-könyveknek köszönheti térhódítását. Ha hihetünk az amerikai sajtó eléggé egybehangzó beszámolóinak, középkorú nők tömegeinek olvasási szokásait terelte az egészséges erotikán túllépő irodalmi izgalmak felé az az egyszerű körülmény, hogy az elektronikus könyvek lapozgatására szolgáló készülékeknek nincs borítójuk. Sem a metrón, sem a strandon nem látják a kíváncsiskodók, ki mit olvas a gépen. Némely kiadók még biztosabbra mennek, és a maradék leselkedési kockázat elkerülésére az illusztrációkat is kihagyják az e-pornók betűtengeréből. A szexszövegek letöltése pedig még a csomagküldő áruházak által kínáltnál is diszkrétebb beszerzést tesz lehetővé.


Ahol többet keresnek a nők -- pl. a könyvtárFEL

Címkék: munkaügy | vezető | fizetés |

Hazánkban a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál - derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából. A különbség már pályakezdőként kialakul, a legnagyobb differencia a 35-44 éves munkavállalóknál mutatkozik. A diplomások és a magasabb pozíciók esetében nagyobb a nők lemaradása.
Vannak azonban fordított helyzetek is: talán nem meglepő, hogy a gyógyszerészeti laboránsok esetében 22 százalékkal, a HR munkatársak esetében 21 százalékkal, a lakberendezők és belső építészeknél 16 százalékkal, a könyvtárosoknál 13 százalékkal, az asszisztensek és titkárok esetében 6 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezek olyan pozíciók, ahol ritkábban dolgoznak férfiak. Persze vannak olyan pozíciók is -- ha kevesebb is --, ahol egyenlő számban dolgozik mindkét nem, mégis a nők felé billen a mérleg nyelve. Az ingatlan értékesítőknél 8 százalék, a jogászoknál 5 százalék, a PR menedzsereknél pedig 2 százalék előny mutatkozott a bérekben a nők javára.


Ne szólj szám, nem fáj fejem... -- a versenyképtelenség előrejelzőjeFEL

Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a 'ne szólj szám, nem fáj fejem' elv?
21 - teljesen általános
9 - inkább igen
3 - inkább nem
0 - egyáltalán nem.
-- A nem reprezentatív felmérés szerint elkerüljük a nyilvános kritikát, amellyel persze a helyzetfeltárást is veszélyeztetjük és a fejlődést is gátoljuk. Így a szakmai kommunikáció őszintesége is erősen megkérdőjeleződik. Az ilyen minta az erős hatalomkultúrára jellemző, amely a kultúrakutatások szerint a versenyképtelenség egyértelmű előrejelzője. (MG)


Nem hagyományos fotók a British LibraryrólFEL

Russal Watkins fotóira hívja fel a figyelmet a brit nemzeti könyvtár. A korábban náluk dolgozott munkatárs a könyvtár olvasók által nem látható, belső világáról készített szinte absztrakt képeket.
A könyvtár online galériája: link


Mennyire bíznak az emberek a könyvtárosban? (olvasóink szavazatára)FEL

Az internethasználók jobban bíznak a könyvtárosokban, mint bármely más online információszolgáltatóban. A közkönyvtárosok az orvosok után a másodikak az információkeresők bizalomlistáján. 80%-uk azt mondta, hogy velük beszélgetve növekedett információs jártassága, és 70%-uk javasolja a könyvtárosok szolgáltatását másoknak is. A Közkönyvtárosok információs kínálata c. 2012-es brit felmérést az Nagy-Britanniai Könyvtárvezetők Egyesülete készítette. Janene Cox, a szervezet elnöke elmondta, hogy a kormányzat a szolgáltatásokat elektronikus csatornákra tereli, ezért megértetik a használókkal, menyi mindent tudnak a könyvtár segítségével online módon intézni.
-- A könyvtár nem csak a könyvkölcsönzés helye -- így a felmérést finanszírozó Arts Council England ügyvezető igazgatója -- hanem információs és tudásközpontok. A felmérés megmutatta, hogy mennyire értékesek a könyvtárak a digitális társadalomban.


Az olvasó tárolhassa saját könyveit az IKR-ben -- növekvő könyvtárosi igényFEL

A 2012. évi felmérés adatai alapján növekedett a fent nevezett igény, ahogyan a szolgáltató által végzett távkarbantartás szoftverkiválasztást befolyásoló ereje. A könyvtárosok döntését befolyásoló tényezők sorrendje azonban alapvetően nem változott az utóbbi három évben.


Ismét kinyitotta kapuit a Teleki TékaFEL

Hosszú idő után szombaton ismét kinyitja kapuit Erdély egyik legjelentősebb művelődéstörténeti öröksége, a marosvásárhelyi Teleki Téka. Hogy mi változott benne, milyen újdonságokkal várja a látogatóit, és mik a Téka legjei -- erről faggattuk a Teleki Téka vezetőjét, Lázok Klárát...


Sorban újítják fel a Katona József Megyei Könyvtár szolgáltató helyeitFEL

Átadták pénteken délelőtt a Katona József Megyei Könyvtár két millió forintos pályázati forrás segítségével felújított tiszaugi szolgáltató helyét.
A könyvtárnak összesen 60 szolgáltató helye működik a megyében többségében 3 ezer lélekszám alatti településeken. Ramháb Mária igazgató a Hírös Híreknek kifejtette, a szolgáltató helyek megújítása 2006 óta tart, a tiszaugi volt a sorban a 39., de vasárnap átadják a garai, hétfőn pedig a bátyai könyvtárat is.
A többi szolgáltató hely felújítása is a tervek között szerepel, az igazgatónő szerint azokkal is legkésőbb 2015-ig végeznek.
Közben zajlik a kecskeméti fiókhálózat korszerűsítése is, abban a projektben szeptember közepén érnek egy jelentős mérföldkőhöz.


Kötelező olvasmány: marhaságFEL

Nem igaz, hogy a mai gyerekek nem akarnak, és nem tudnak olvasni. A felnőtteken múlik a dolog: ha a szülő is olvas, továbbá mindennap mesél a gyereknek, és az iskola se ront sokat a dolgon, akkor a gyerek megszereti a könyveket.
Vekerdy szerint a meseolvasás mellett nagyon fontos e téren is a családi minta. Ha a szülők újságon és magazinon kívül könyveket is lapozgatnak, akkor a gyerek -- 1-1,5 éves korára -- szintén hasra fekszik és lapozgat, leporellóval, ahogy látta a szüleitől...
Azt kell elérnie az iskolának, hogy megszerettesse az olvasást, s ez által ?élvező olvasóvá? váljon a gyerek, akinek nem probléma maga az olvasás technikája. Ne kelljen töprengenie, hogy milyen betűt lát (még ha jó megfejtést ad is). Aki tud olvasni, az nem tudja, hogy milyen betűt olvasott el...


Tovább zuhantak a nyomtatott sajtó példányszámaiFEL

Nem hozott változást 2012. második negyedéve sem a nyomtatott sajtót sújtó negatív tendenciában, tovább estek a példányszámok a Magyar Terjesztés Ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai szerint. HVG-ből például az egy évvel korábbihoz képest 10 ezerrel kevesebbet értékesítettek, de a politikai lapok és a női magazinok sem úszták meg a visszaesést.


Hollandok és a könyv -- kevesebb van belőle, de többet olvassák őketFEL

A holland közkönyvtárak A Holland Könyvpromóciós Alapítvány könyvtáraknak szóló kiadványában adták közre a friss adatokat:
- Az átlag holland polgár 171 papírkönyvet tart otthonában.
- 1%-nak van 2000 könyvnél többje otthon.
- 2%-nak egyáltalán nincs könyve otthon.
- 22%-nak 51-100 könyve van otthon.
- Átlagosan évi 17 könyvet 'fogyasztanak el'.
- A könyvolvasók 43%-a olvas évente 9 vagy több könyvet.
- A férfiak évi 13 könyvet olvasnak el, a nők 20-at.
- Az átlag holland napi 47 percet olvas könyvet, a nők 52, a férfiak 40 percet. (ford.: MG)


E-könyvolvasója igazából mindenkinek vanFEL

Megszűnt az e-könyv exkluzivitása, egyáltalán nem szükséges ahhoz dedikált e-olvasó, hogy valaki kiélvezhesse az elektronikus könyvek előnyeit.
A böngészőben való e-könyvolvasás lehetőségeire hívja fel a figyelmet a DragonWeb. A blog szerzője szerint mára megalapozatlan tévhitté vált, hogy csak az tud kényelmesen e-könyvet olvasni, akinek kifejezetten erre a célra kitalált eszökze is van otthon. Az e-olvasók mellett például a mobiltelefonokon, táblagépeken is vannak ingyen elérhető olvasós alkalmazások. A legegyszerűbb viszont -- és ez mindenki számára elérhető -- az e-könyvek böngészőben való olvasása, melyre a piac három nagy szereplője, az Amazon, a Kobo és a Barnes & Noble is rendelkezik megoldással.


A mamipornó sikerét az e-könyv hozta elFEL

Ha hihetünk az amerikai sajtó eléggé egybehangzó beszámolóinak, középkorú nők tömegeinek olvasási szokásait terelte az egészséges erotikán túllépő irodalmi izgalmak felé az az egyszerű körülmény, hogy az elektronikus könyvek lapozgatására szolgáló készülékeknek nincs borítójuk. Sem a metrón, sem a strandon nem látják a kíváncsiskodók, ki mit olvas a gépen. Némely kiadók még biztosabbra mennek, és a maradék leselkedési kockázat elkerülésére az illusztrációkat is kihagyják az e-pornók betűtengeréből. A szexszövegek letöltése pedig még a csomagküldő áruházak által kínáltnál is diszkrétebb beszerzést tesz lehetővé.


Újabb erotikus ponyva a láthatáronFEL

A Szürke ötven árnyalata fellendítette az erotikus thrillerek piacát. Ha valaki elég tehetséget érez magában az ilyesmihez, még nem késő beszállni a milliókkal kecsegtető üzletbe.
Ha Harry Potter-franchise legnagyobb erényének azt tartják, hogy a gyerekeket rákapatta az olvasásra, akkor a Szürke ötven árnyalatának egyetlen erénye (már ha az, ugye), hogy a változókor, avagy menopauza előtt élló nőket ráébresztette arra, hogy van szex 35 éven felül is. A trilógiát úgy viszik, mint a cukrot.
A könyv sikerét természetesen azonnal meglovagolták az erotikus ponyvaírók. Az Amazon internetes könyváruház e-könyvei között ma már kismillió erotikus thrillert találunk.


Magyarul is megtanult a GoogleFEL

A Google hangalapú keresés újabb 13 nyelven --köztük magyarul is -- elérhető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy újabb 100 millió ember használhatja anyanyelvén a Google hangalapú keresést Android rendszerű mobiltelefonon.


Ahol a fájlmegosztás egyházi rangra emelkedettFEL

A fájlmegosztás világszerte általános jelenség napjainkban: rengetegen töltenek le számítógépeikre zenéket, filmeket, könyveket és más érdekes anyagokat, mindeközben pedig gyakran figyelmen kívül hagyják a szerzői jogokra vonatkozó előírásokat. Svédországban viszont valóságos vallási mozgalommá érett a fájlmegosztás -- és ez nem vicc?


A rémregények tarolnak a tizenéveseknélFEL

A szabadkai Városi Könyvtárban járva utánanéztünk, mit olvasnak a felnőttek, és mit a diákok.
Sokak számára a nyári szünidő és a szabadságok elengedhetetlen kelléke a könyv. A szabadkai Városi Könyvtárban járva arra kerestem a választ, hogy mit olvasnak nyáron a fiatalok és az idősebbek. Berényi Eszter, a szabadkai Városi Könyvtár felnőttosztályának tájékoztató könyvtárosa új könyveket ajánlott: ...


Kötelező lesz az iPad két belga iskolábanFEL

Kötelezően előírták két belgiumi iskola diákjainak az iPad táblagép beszerzését az új tanév kezdetére, annak ellenére, hogy a tanfelügyelőség ellenezte a tervet, és egyes szülők is tiltakoztak. Összesen 710, 12-19 éves növendékére vonatkozik az intézkedés. Az igazgatóság márciusban jelentette be az 'iPad az iskolában' programot, és ekkor kötelezte arra a diákokat, hogy az új iskolaév őszi kezdetére szerezzék be az Apple termékét.
Azok, akik már rendelkeznek egy iPad készülékkel, bevihetik azt az órákra, a többiek 465 euróért vásárolhatnak egy iPad3-as típust, illetve 160 euróért bérelhetnek egyet a tanév időtartamára. Az igazgatóság szerint a többletköltségeket részben ellensúlyozni fogják a megtakarítások, hiszen kevesebb fénymásolatra és tankönyvre, számológépre, atlaszra és hasonlókra lesz szükség.
A táblagépek használata több országban is terjedőben van, különösen Ázsiában népszerűek. Dél-Korea és Szingapúr egyes iskoláiból az iPad és társai teljesen kiszorították a tankönyveket és a füzeteket.
Analógiák

Kezdőrúgás -- elhelyezkedést segítő egyetemekFEL

Mindent megtesznek az angol egyetemek, hogy segítsék végzőseik elhelyezkedését, döntő ugyanis a rangsorolásukban, mennyire kapósak a tőlük kikerülők.
A vásárlási pontgyűjtő akciókhoz hasonló módszerrel segíti végzősei elhelyezkedését a Kenti Egyetem. A múlt évben bevezetett Employability Points Scheme program keretében diákjai munkapiaci értékét úgy próbálja növelni, hogy a hallgatók pontokat kapnak minden, a későbbi elhelyezkedés szempontjából kívánatos, de még az egyetemen elvégezhető munka után, legyen az önkénteskedés vagy épp a diákrádióban való műsorvezetés. A legtöbb pontot összegyűjtő diákokat partnercégek segítségével jutalmazza az egyetem, a 'fődíj' a fizetett, három hónapos, a diplomához passzoló nyári gyakorlat.
A végzősök gyors elhelyezkedése az egyetemek számára is fontos. A ranglisták összeállításánál az egyik kritérium ugyanis az, hogy mennyi idő után és milyen munkát találnak az adott intézményből kikerülők (csak a hat hónapon belül megszerzett, felsőfokú végzettséget igénylő állásokat, illetve a továbbtanulást -- például a mesterképzést -- veszik figyelembe).


A Londoni olimpia tanulságai. Pl.: Vond be a munkatársakat is!FEL

Úgy tűnik, a hetvenezer önkéntes megmozgatása példaértékű lehet a vállalatok számára is. Olyan lelkesedést kell kiváltaniuk a munkaerőből, hogy a munkatársakat érdekeltté tegyék a munkájukban. Citálja a Harvard Business Review megállapítását, hogy az idei olimpia legnagyobb találmánya a fizetetlen, de nagyon elkötelezett munkaerő volt. Na most ha ezt a kettőt összekötjük, akkor nagyon érdekes lépés jöhet ki: dolgozz ingyen, de legalább lelkesen! Márpedig a munkatársak bevonása a nem üzletileg, hanem társadalmilag fontos megmozdulásokba valóban termékeny lehet, de ezzel majdnem minden vállalat él. Fákat ültet, takarít, ruhákat gyűjt szegény gyerekeknek, stb. Ha a munkatársak a te mezedben végzik ezeket a munkákat, akkor a vállalatod renoméja nőni fog. Nyilván. Képzeljük el, ahogy a BP munkatársai márkázott fehér piké-pólóban olajat takarítanak, miközben a menedzsment bármi mást csinál.
Praktikus

Videók gyors konvertálása MKV vagy MP4 formátumbaFEL

Az EasyBreak [ link ] segítségével szinte egy kattintással konvertálhatunk át videókat (AVI, FLV, QT stb.) két népszerű és egyre inkább terjedő formátumba: MP4-be és MKV-ba. Előbbi inkább a mobil eszközökön divatos, utóbbi pedig az asztali lejátszókon, számítógépeken válik egyre népszerűbbé. Nem is csoda, hiszen mindkettő számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, így például több hangsávot és feliratokat is integrálhatunk velük egy fájlba.


Képek gyors átméretezése és konvertálása, onlineFEL

Ha éppen nincs kéznél megfelelő képszerkesztő alkalmazás, hogy egy képet kicsit átalakítsunk vagy átkonvertáljunk, az alábbi online megoldásra bizton számíthatunk.
A Fix Picture [ link ] egy ingyen használható online szolgáltatás, amelynek segítségével pillanatok alatt átméretezhetünk, elforgathatunk, tükrözhetünk képeket, sőt, javíthatunk a fényerőn és a kontraszton, illetve alkalmazhatunk néhány képi effektet is.
Kisszínes

Kiszínezik a ronda Magyarországot -- a könyvtárakat is?FEL

A Let's Colour Településszépítő Egyesület [ link ] a Dulux-szal karöltve 2012-ben ismét útjára indította a szürke betonfalakat színessé átfestő akcióját. Ennek keretén belül 400 önkéntes 17 millió forintos civil forrásból 3500 négyzetméternyi ronda vasúti aluljárót, elhanyagolt városházát, lehangoló látványt nyújtó óvodát és szürke betonkerítést színezett át eddig Fegyvernektől Debrecenen át Gödig.


A legszórakoztatóbb dolog, ami a Wikipédiából kihozhatóFEL

A Wiki Game a legszórakoztatóbb dolog, ami a Wikpédiából kihozható. Az angol nyelv középszintű ismerete mellett csak általános műveltség és asszociációs készség szükséges hozzá.
A Wiki Game lényege, hogy az online lexikon egyik szócikkétől bizonyos feltételek mellett, például a lehető legkevesebb átkattintással, eljussunk egy másikhoz. A szócikkek közti navigálás a bennük lévő, egymásra történő hivatkozásokkal lehetséges. A műveltségi játék során nem árt néhány lépéssel előrébb járni, például annak kitalálásához, hogy hogyan jut el az ember New York államtól a maffia szócikkig.
A legkevesebb kattintás mellett más kihívásokat is találunk, például a minél kevesebb idő alatti célig eljutást, az 5 klikk alatt bármelyik szócikktől a Jézus szócikkig való eljutást, vagy például azt a játéktípust, melyben bármennyi idő és kattintás alatt eljuthatunk a starttól a célig, egyetlen feltétel, hogy nem haladhatunk át az USA szócikken.
A Wiki Game indításához csak egy böngésző szükséges [ link ] , az iPhone-tulajdonosoknak pedig a mobiljukra kiadott alkalmazás [ link ] formájában ajánljuk.


Mikor hazudik egy politikus?FEL

Az amerikai elnökválasztási kampány apropóján a Massachusetts Institute of Technology két volt diákja olyan alkalmazást fejlesztett, amely megpróbálja a felhasználó elé tárni a politikai hirdetések igazságtartalmát.
A Super PAC alkalmazás a hangfelismerés technológiáján alapul, hasonlóan működik, mint a zenéket beazonosító Soundhound vagy Shazam. A politikai hirdetéseket hallgatva az iPhone-ra elérhető Super PAC app [ link ] felismeri, hogy melyik politikus melyik beszédéről/hirdetéséről van szó, majd megmutatja az ehhez tartozó információkat: ki állt az adott kampányelem mögött, mennyibe került a pártnak a kampány satöbbi. A szoftverből ezután a FactCheck és a PolitiFact oldal vonatkozó részeit is elérhetjük az adott beszéd igazságtartalmával kapcsolatos további információkért.
Információforrások

Új pszichológiai magazin a piaconFEL

Az Üzlet & Pszichológia [ link ] szólni kíván mindenkihez, aki embereket vezet, kiválaszt vagy éppen értékesít nekik, és azokhoz is, akik -- hr-szakemberként, trénerként, coachként vagy tanácsadóként -- a háttérből támogatják őket.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról