Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/35., 10. 1.

Braille nyomtatási lehetőség a Debreceni Egyetem Könyvtárában
A közkönyvtárak megújulásának szükségessége
A tíz bambusz csarnoka ? kínai kiállítás a Széchényi Könyvtárban
Van-e magyar jövő Kolozsváron? -- A határon túli magyar irodalom hete Székesfehérváron
Adókedvezményekre számít a kutatás-fejlesztési tőke
Stratégiák az információs társadalomért
"A formális szabályok átvétele édeskevés"
Márkázás, azaz hogyan építik fel a vevők tudatában az erős márkákat? - 2. rész (OMIKK)
Alkudjon sikeresen a fizetésére!
A ruha is teszi...
Szociológiai tényezők az internet útjában
Írás és olvasás a weben
Roma közösségi és információs központ Nyíregyházán -- könyvtárral
Magyar informatikai cégek "irodája" az USA-ban
Elkezdődött a Nyelvtanulás Éve -- (Idegen nyelv -- külön kategória a könyvtárban?)
Nem csak a pornóért fizetnek az interneten
Átadták a Nyíregyházi Főiskola Hallgatói Információs Központját
Microsoft Magyarország: a "Legjobb Munkahely"
Interjú Buda Bélával
Csalimese arról, miért nem olvashatnak a bölcsészek
Kattintókönyv: vidám internetkönyv nem csak kezdőknek
Veszélyes a Microsoft-függőség
Kevesebb könyv az iskolatáskában?
Ajtóláncot a mobil könyvtárból
Madonna gyerekkönyve a népszerűségi listák élén
Állásportált indít az EU
EU pályázatok és képzési programok
Internetes portál vak emberek részére
Skót Nemzeti Könyvtár
Információtechnológia és kulturális örökség, Olaszország
Ír megyei könyvtár
CONCEPT Foundation, Románia


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Braille nyomtatási lehetőség a Debreceni Egyetem KönyvtárábanFEL

A Debreceni Egyetem Könyvtára a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatásával indította el új szolgáltatását, mellyel a látássérült személyek számára biztosít pontírású (ún. Braille-írás) nyomtatási lehetőséget. Az egyetem nyomtatója számítógéphez köthető, így bármilyen, számítógépes formában meglévő anyagot ki lehet nyomtatni Braille-írásban. A 2003/04-es tanévtől kezdve a Debreceni Egyetem is biztosítja a Braille-nyomtatás lehetőségét a látássérültek számára. A szolgáltatás megrendelhető az egyetemi könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Régebbi hírforrás(ok): Pille, link

A közkönyvtárak megújulásának szükségességeFEL

Az október második felében megjelenő Könyvtári Figyelőben (2003/3) olvastuk: Nagy a bizonytalanság abban, mit is értsünk érték alatt -- véli Rodger asszony, az evanstoni (Illinois,USA) városi könyvtári bizottság elnöke. (...) A viták mindig akkor kezdődnek, amikor a pénzügyi források szűkössé válnak, de nem azért, mintha a fenntartók nem szeretnék a könyvtárakat, hanem mert a közpénzek igencsak szűkösen csordogálnak. Ilyenkor a könyvtár vezetőjének fel kell tennie a kérdést: "Mit tehetünk, hogy a köz számára még több értéket hozzunk létre? (Nem azt, hogyan szerezhetnének több pénzt! A közkönyvtárak azért fontosak, mert a köz számára jelentenek értéket.) (...) Miért is jutnak a közkönyvtárak közpénzekhez? -- Erre három válasz is lehetséges: egy szociológiai, egy történeti és egy gazdasági. A közkönyvtárak a tanulást és az egyenlőséget szolgáló közintézmények, amelyek azért jöttek létre, hogy a könyvek beszerzésének magas árát a közösség tagjai között elosztva, az olvasás révén a tanulást segítsék mindenki számára, és így szolgálják a közösséget. Amikor egy közkönyvtár tevékenységét értékeljük, vizsgálnunk kell, hordoz-e a közösséget szolgáló értékeket. (...) Az érték "háromszöge" szolgálhat támpontul, amelynek csúcsai: 1) a közösség számára nyújtott értékek, 2) az intézmény jogi-politikai támogatottsága és 3) a könyvtár tevékenysége (eredményei). A cikk további, befejező részében a könyvtár értékteremtő működéséhez elengedhetetlen attitűdök (a reagálás képessége, a figyelem és a rugalmasság) mellett a könyvtári tevékenység javításának fontos szakaszaira (elemzés, teendők kijelölése, társadalmi-politikai környezet vizsgálata, befolyással bíró trendek keresése) és gyakorlati teendőire is kitér szerzőnk, aki szerint intézményeink legfontosabb kérdése mindig az legyen: "Hogyan lehetünk még értékesebb könyvtárai a köznek?"

Régebbi hírforrás(ok): Eleanor Jo Rodger: Value and vision: public libraries must create public value through renewal and reinvention. In: American Libraries 33 (2002) 10 p.50-54. Ref.: Murányi L.

A tíz bambusz csarnoka ? kínai kiállítás a Széchényi KönyvtárbanFEL

A kínai könyv- és nyomdászat történetét mutatja be az a kiállítás, amely - A tíz bambusz csarnoka címmel - keddtől tekinthető meg Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban. A pekingi Kínai Nemzeti Könyvtár a világ egyik legnagyobb bibliotékája, állománya mintegy huszonhárom milliós. Egyik legfontosabb szervezeti egysége, a ritka könyvek és a külön gyűjtemények osztálya a kínai kultúra csaknem háromszázezer darabos emlékét őrzi - ismertették. A december 23-ig látogatható nagyszabású kiállítás a kínai és magyar kulturális együttműködés keretében valósulhat meg.
-- Korábban már szóltunk az alkalomhoz kapcsolódó bélyegekről, mely egy 12. sz-i(!)táblanyomtatású könyvet és az OSZK-ban megtalálgató Képes Krónikát is mutatja. Bővebben ld.: link

Régebbi hírforrás(ok): Geographic.hu, szept. 30., link

Van-e magyar jövő Kolozsváron? -- A határon túli magyar irodalom hete SzékesfehérváronFEL

Szeptember 23-a és 27-e között az idén immáron harmadszor rendezte meg
Székesfehérváron a határon túli magyar irodalom hetét a Vörösmarty
Mihály Megyei Könyvtár, a Szent István Művelődési Ház, a Vörösmarty
Társaság és az Árgus Alapítvány. A rendezők az idén két témát
választottak. Az egyik a Konfliktus és megbékélés címet viselte, s ezen
belül az előadók arról beszéltek, hogy a magyar nemzetiség és az
államalkotó országok közössége hogyan él együtt, s mindez hogyan jelenik
meg az irodalomban. A másik, nem kevésbé izgalmas és időszerű téma Az
információs társadalom és nemzeti identitás címet kapta, s ezen belül
különösen az internetes irodalom helyéről és szerepéről esett szó.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, szept. 27. link

Adókedvezményekre számít a kutatás-fejlesztési tőkeFEL

A kutatás-fejlesztés gazdaságunk versenyképességére gyakorolt hatása volt a témája a Menedzserek Országos Szövetsége által rendezett konferenciának. Az eseményen többek közt a hazánkban kutatóközpontot létesített 18 multinacionális cég vezetői számoltak be térségünkben szerzett tapasztalataikról.

Régebbi hírforrás(ok): Piac és Profit, Menedzsmentfórum, szept. 19. link

Stratégiák az információs társadalomértFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a 25 tagú Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság októberben a kormány elé terjeszti a Magyar Információs Társadalom Stratégiát (MITS). A MITS nem kisebb feladatra hivatott, minthogy Magyarországból néhány év leforgása alatt tudásalapú információs társadalmat faragjon.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, szept. 26., link

"A formális szabályok átvétele édeskevés"FEL

Douglass C. North Nobel-díjas amerikai közgazdász ugyan nem a könyvtárakról, hanem a változások menedzseléséről nyilatkozott a HVG riporterének. Tapasztalatom szerint három tényező együttes hatását kell mérlegelni: a piaci játékszabályokét, az informális viselkedési szabályokét és normákét, valamint a kikényszerítését, végrehajtásét. A formális szabályok átvétele édeskevés, azok az intézmények, amelyek másutt segítették a gazdasági növekedést, nem lehetnek sikeresek, ha az informális szabályok változatlanok. Gyakori ugyanis, hogy máshol bevált szabályszerűségek nem működnek más (mikro)kultúrában (pl. közszolgálat és nyereségérdekelt szektorok, Nyugat és Kelet, Skandinávia és Mediterráneum). Az autokratikus vezetés segíthet ideig-óráig a felszín megváltozatásában, legyen az a szervezetek vagy nagyobb, közigazgatási egységek szintje. Ám a kurzus múltával -- világpolitikai párhuzamot használva: Meghal az első számú vezető, kiütköznek a pénzügyi zavarok, kimerülnek a kizsákmányolás, a lopás lehetőségei, és vége.

Régebbi hírforrás(ok): A formális szabályok átvétele édeskevés : [interjú Douglass C. North Nobel-díjas amerikai közgazdásszal]. In: Heti Világgazdaság (2003. szept. 20.) p. 51-2

Márkázás, azaz hogyan építik fel a vevők tudatában az erős márkákat? - 2. rész (OMIKK)FEL

A menedzserek gyakran azt gondolják és a tapasztalataink is azt igazolják, hogy az a termék érvényesül, amelyről a vevők azt gondolják, hogy számukra a legjobb és a leginkább vevőbarát. Pont ezért van jelentősége a márkázásnak. A márkázás célja, hogy a kínálatot jól megkülönböztesse a versenytársak kínálatától, méghozzá úgy, hogy saját választékuk jelentse az első választást.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, szept. 24., link

Alkudjon sikeresen a fizetésére!FEL

A munkavállalás során fontos motiváló tényező, hogy milyen jövedelmet biztosít a munkaadó. Igaz ez a már alkalmazásban lévőknél, és igaz a munkát keresőkre is. Éppen ezért mindenki számára érdekes lehet, hogyan célszerű felkészülni egy sikeres béralkura.
-- Bár a könyvtárosok túlnyomó többsége egyelőre a közalkalmazotti bértábla és a munkaerőpiaci kiszolgáltatottság adta keretek között tevékenykedik, van olyan helyzet, amikor felmerül az alku lehetősége. Ilyen például a pályázati pénzek munkabérjellegű tevékenységeinek elosztása. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, szept. 19. link

A ruha is teszi...FEL

Nem a ruha teszi az embert, és az olvasószolgálatot sem. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a betérő olvasó a könyvtáros kinézetéből is felmérje a szolgáltatás minőségét, illetve kalibrálja elvárásait. Az üzleti szolgáltatók által egyre gyakrabban használt öltözködési tanácsadó füzetke nem a formaruhára, hanem a megjelenés általános szabályaira vonatkozik.

Hírforrás:
2003. október 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Company Dress Code ruha is teszi a céget? / Molnár Zsuzsanna. In: FigyelőNet, szept. 19., link

Szociológiai tényezők az internet útjábanFEL

Az információtechnológia és az internet felgyorsítja a fejlődési folyamatokat, ám ehhez az is kell, hogy az új világba való belépési küszöb ne legyen magasabb, mint ami a társadalom többsége számára anyagi és egzisztenciális értelemben átléphető. Gyurcsány Ferenc miniszter kiemelte: Magyarországon az alsó és felső jövedelemhatárokon lévők között az internet használatában tízszeres a különbség, míg az Egyesült Államokban kétszeres, az Európai Unió tagországaiban pedig háromszoros. Beszámolt arról: a tárca felmérése szerint Magyarországon minden második 14-24 év közötti fiatal használja az internetet, míg a kétezer lakos alatti településeken feltűnően kevesen jutnak hozzá a világhálóhoz. Óriásiak a különbségek a képzettséget illetően is - mondta -, ugyanis a szakmunkások 85 százaléka például egyáltalán nem használja az internetet. Vahl Tamás, a SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az informatikát illetően a nagyvállalati szféra versenyképes lesz az Európai Unióban, ellenben a kis- és középvállalkozásoknak jelentős a lemaradásuk, különösen a szakmai hozzáértés, a menedzsment felkészültsége tekintetében.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, szept. 15., link

Írás és olvasás a webenFEL

Az interneten nem pontosan úgy olvasunk és írunk, mint "offline" környezetben. A különbségeket jól listázza a Carnation Hírlevél cikke, s ezek mellé módszertani javaslatokat is sorol. Elolvasni azért is tanulságos, mert sok hazai könyvtári portál nem alkalmazkodik még weben közelítő olvasóik igényeihez.

Hírforrás:
2003. október 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Carnation Hírlevél, szeptember, link

Roma közösségi és információs központ Nyíregyházán -- könyvtárralFEL

Az Európai Unió támogatásával roma közösségi és információs központ kezdte meg működését pénteken Nyíregyházán. Az intézmény a hátrányos helyzetű kisebbség társadalmi integrációját segíti elő - közölte a központot működtető civil szervezet vezetője.

Régebbi hírforrás(ok): MTI, link

Magyar informatikai cégek "irodája" az USA-banFEL

Az első egyesült államokbeli műszaki központ inkubátorként fog szolgálni azon magyar informatikai cégek számára, amelyek az USA-ban kívánnak terjeszkedni.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, szept. 26. link

Elkezdődött a Nyelvtanulás Éve -- (Idegen nyelv -- külön kategória a könyvtárban?)FEL

Az oktatási miniszter pénteken meghirdette a Nyelvtanulás Évét. A program egyik fő célja, hogy öt év múlva minden középiskolás használható nyelvtudással hagyja el a padot. A felnőtteket adókedvezménnyel és kampánnyal szeretnék rávenni az idegen nyelvek tanulására.
-- Az osztályozás többek között politikai és kulturális jelentőségű cselekedet is; értékítéletet fejez ki, például az idegen nyelvű dokumentumokkal kapcsolatban is. Amennyiben a könyvtárban ezek a szakkönyvek külön részlegben találhatók, azt (is) kifejezik, hogy az osztályozó fejében elsősorban a nyelv, másodsorban a témakör szerint csoportosulnak a valóságelemek. A használók nyelvismeretének lassú növekedésével a fenti két kritériumnak érdemes helyet cserélnie: az olvasó számára elsődleges a téma, hogy milyen a nyelv, az másodlagos. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, szept. 27., link

Nem csak a pornóért fizetnek az internetenFEL

világhálót böngészők között folyamatosan nő a fizetési hajlandóság az online tartalmakért - áll egy, az USA-ban készített felmérésben. Idén az első félévben a 2002. év hasonló időszakához képest negyedével bővült az internetes szolgáltatások bevétele. 2003 első felében 748 millió dollárt jelentett már ez a piac. Három kategóriában jelentkezett az összes bevétel 65 százaléka. Ezek az ismerkedési szolgáltatások, a fizetős üzleti és befektetési lehetőségek és a szórakoztatás. A tavalyi év első feléhez képest az idei első hat hónapban 76 százalékkal bővült a társkeresési szolgáltatásokból származó bevétel. Igazán örvendetes, hogy nem csak a "felnőtt" tartalmakért hajlandóak fizetni a felhasználók. Azoknak az internetezőknek a száma, akik fizettek bizonyos tartalmakért, 2003 második negyedévében 11 százalékkal nőtt. Tehát elfogadott dologgá válik, hogy bizonyos online szolgáltatások igénybevételéért fizetni kell.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, szept. 24.

Átadták a Nyíregyházi Főiskola Hallgatói Információs KözpontjátFEL

A HP Magyarország és a Nyíregyházi Főiskola bejelentette, hogy a HP átadta az intelligensépület-projekt első fázisát, a mintegy 10 000 négyzetméter alapterületű Hallgatói Információs Központot.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, szept. 25., link

Microsoft Magyarország: a "Legjobb Munkahely"FEL

A Hewitt Inside kutatócég és a Figyelő gazdasági hetilap idén is elkészítette a "Legjobb Munkahely" elnevezésű felmérését. A tegnap délben megtartott díjkiosztón hozták nyilvánosságra a felmérés eredményeit, melyek alapján a 2003-as év Legjobb Munkahelye a Microsoft Magyarország Kft.
-- Többen is úgy léptek be a Microsoft Magyarországhoz -- a Hewitt-Figyelő Legjobb Munkahely felmérés idei első helyezettjéhez --, hogy bár az előző munkahelyükön jobban kerestek, úgy érezték, megéri az anyagi áldozathozatal. Számukra elsősorban a szakmai fejlődési lehetőség volt fontos. Ez is jól példázza a felmérés azon megállapítását, hogy téves az a közhiedelem, miszerint egy munkahelyet a magas fizetések tesznek vonzóvá. Egy másik közvélekedés valóságtartalma viszont beigazolódott: a felső vezetők szerepe meghatározó.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, szept. 25., link FigyelőNet link

Interjú Buda BélávalFEL

"Jellemző a hatvanas évekre: amikor például a héber nyelvvel akartam foglalkozni, az Országgyűlési Könyvtárban figyelmeztettek, hogy a könyv cionista mű. Azt sem tudtam akkor, hogy mi fán a terem a cionizmus, én a zsidó kultúrával akartam foglalkozni. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár akkoriban nyitott a nyugati társadalomtudományi szakirodalom iránt. A könyvtárosokkal szoros kapcsolatba kerültem, s amíg az időm engedte, szinte naponta bejártam a könyvtárba, s minden új könyvet félretetettem. Elolvastam Freud Gesammelte Werke-jét, azaz összes műveinek eredeti kiadását. Megvolt a könyvtárban a régi magyar pszichoanalitikus irodalom is: például Ferenczi, Feldman, Gartner. Ezek a könyvek pszichiáter barátaimnak is megvoltak, de az antikváriumban fillérekért óriási értékű társadalomtudományi műveket lehetett szerezni. Eredeti kiadású Freudot öt forintért lehetett venni! Ma Németországban egy ilyen könyv vagyont ér."

Hírforrás:
2003. október 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Forrás: Autóval Bécsbe, 1968. augusztus 19-én. In: Népszabadság, szept. 24. link

Csalimese arról, miért nem olvashatnak a bölcsészekFEL

- Mivel az ELTE-nek sok épülete van, a hallgatók egész nap utaznak.
- Mivel egész nap utaznak, nem szeretik magukkal vinni a sok könyvüket.
- Mivel nem szeretik egész nap magukkal vinni a sok könyvüket, amint elkészültek a kari könyvtár kulcsra zárható szekrényei, használják őket.
- Mivel használják őket, nem akarják, hogy más elfoglalja előlük a szekrényt.
- Mivel nem akarják, hogy más elfoglalja előlük a szekrényt, mindig magukkal viszik a kulcsot.
- Mivel mindig magukkal viszik a kulcsot, másoknak nem jut szekrény.
- Mivel nem jut másoknak szekrény, mások nem tudják lerakni táskájukat, kabátjukat, amikor a könyvtárba mennek.
- Mivel nem tudják lerakni a kabátjukat, táskájukat, nem engedik őket be, mert lophatnának vagy tőlük lophatnának.
- Mivel lopnának vagy tőlük lophatnának, a könyvtár inkább visszaszerezte a szekrénykulcsokat.
- Mivel a könyvtár visszaszerezte a szekrénykulcsokat, a hallgatók többé nem tudták maguk intézni szekrényügyeiket.
- Mivel a hallgatók nem tudták maguk intézni többé szekrényügyeiket, egy idős nénit kellett alkalmaznia a könyvtárnak, aki kiadja igazolvány ellenében a kulcsokat.
- Mivel egy idős nénit kellett alkalmazni, több pénzre lett szüksége a könyvtárnak.
- Mivel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara rossz gazdasági helyzetben van, nem ad több pénzt.
- Mivel nem ad pénzt nénire az egyetem, az egyenlőség elve alapján senki sem mehet be olvasni az egyetem olvasótermébe.
- Mivel senki sem mehet be olvasni, mindenki olvasatlan marad, ami eléggé nagy baj, ha leendő (magyar)tanárokkal történik meg.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, szept. 24. Trefort-kerti gyűjtés

Kattintókönyv: vidám internetkönyv nem csak kezdőknekFEL

Szeptemberben jelenik meg az Axelero Internet támogatásával, a Print-X kiadó gondozásában Pohly Ferenc Kattintókönyv című kötete, amelyet a szerző múzsakönyvként, a kiadó mesélős tanítókönyvként jellemez. Mindkét meghatározás arra utal, hogy a kötet elsősorban azoknak szól,akik eddig a látnokok és mérnökök gerjesztette technomítosz miatt óvakodtak szorosabb ismeretséget kötni a Világhálóval. A szerző szerint nem az az érdekes, hogyan működik a háló, hanem hogy mit kínál azoknak,akik nem szakcikkekkel kelnek és fekszenek.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, szept. 24., link

Veszélyes a Microsoft-függőségFEL

Számítógépes biztonsági szakértők egy csoportja közös jelentést adott ki szerdán, amely szerint a Microsoft szoftverek elterjedtsége biztonsági kockázatot jelent, és súlyos, sorozatos rendszerösszeomlások veszélyét rejti.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, szept. 25., link

Kevesebb könyv az iskolatáskában?FEL

Bostonban egy törvényhozó azt javasolta, hogy korlátozzák az állami iskolákban a gyerekek által cipelhető tankönyvek súlyát. Szerinte a súly maximálására azért volna szükség, mert sok gyermeknek komoly gerincproblémákat okozhat a túlpakolt hátizsákok hordása. A tankönyvkiadók azonban tiltakoznak a javaslat ellen, s arra hivatkoznak, hogy a tankönyvek mellett a gyerekek sok más egyéb holmit is bepakolnak a táskájukba, s ráadásul a hagyományos viselés mellett egyre gyakrabban dobják át a vállukon a táskájukat, ezzel csak hátuk egyik oldalát terhelve. A viták ellenére az Egyesült Államok néhány államában már született erre vonatkozóan szabályozás, Kaliforniában például 2004-ig kell a könyvek súlyát csökkenteni.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 27., link

Ajtóláncot a mobil könyvtárbólFEL

Új kezdeményezésként a mobil könyvtári autók nemsokára betörésgátló szerkezeteket is árusítanak Lichfieldben, Angliában. Az árukapcsolás azért nagyon hasznos, mert a könyvtári autó számos olyan félreeső településre is eljut, ahol egyébként nem nyílik lehetőség az ajtóláncok, vagy akár a személyes védelemhez használt eszközök beszerzésére. Az ötlet megvalósulását megyei szintű megbeszélés előzte meg, melyen a megyei bűnmegelőzési csoport is részt vett. A kezdeményezést a könyvtár vezetősége és a megyei bűnmegelőzési csoport is rendkívül jónak ítélte, hiszen amellett, hogy az ilyen együttműködések segítenek a megye kevésbé forgalmas részein élőknek a tájékozódásban, az információszerzésben, ráadásul még elősegítik a közbiztonság javulását is.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 26., link

Madonna gyerekkönyve a népszerűségi listák élénFEL

Madonna ezúttal a könyvek népszerűségi listáján került az első helyek egyikére. Az énekesnő gyerekeknek szóló könyve. Az angol rózsák szeptember 15-i megjelenése után alig néhány nappal máris a listák élére került, s az október 5-i The New York Times-ban megjelenő népszerűségi sorban már biztosan az első helyen végez majd. A könyv amerikai kiadója szerint ez a hatalmas siker is azt bizonyítja, hogy Madonnának különös képessége van a gyerekekkel való kommunikációra, legyenek azok akármilyen korúak. Az első héten Madonna könyvéből több mint 57 000 példány fogyott az Egyesült Államokban.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 28., link

Állásportált indít az EUFEL

Az Európai Bizottság egy olyan új portált indított be (link melynek célja az európai munkaerő mobilitásának növelése. A portálon több ezer munkalehetőség közül választhatnak az érdeklődők, kifejezetten nem országos, hanem EU kínálatból, hogy az Unió egyik fontos célkitűzése, a mozgékony európai munkaerő valósággá váljon.

Hírforrás:
2003. október 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, szept. 22., link

EU pályázatok és képzési programokFEL

Rendszeres híradás a legfrissebb Európai Uniós pályázati lehetőségekről, képzési programokról és más aktualitásokról a link címen. A portál emellett ingyenes Euoldal Hírlevelet is szolgáltat.

Régebbi hírforrás(ok): Székely Gabriella, EUOLDAL

Internetes portál vak emberek részéreFEL

Európaszerte egyedülálló internetes információs és hírmagazin indult a Látó-tér Alapítvány gondozásában.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, szept. 28., link

Skót Nemzeti KönyvtárFEL

A Skót Nemzeti Könyvtár társszerezőként vagy partnerként csatlakozna Kultúra 2000 programbeli pályázathoz az alábbi témakörök valamelyikében: kulturális örökség, könyvek, olvasáskultúra népszerűsítése, műfordítás, kiállítások, történelem, nyelvek, irodalom, könyvtárak, levéltárak, zene. Bővebb információ: National Library of Scotland; George IV Bridge Street, EH1 1EW Edinburgh, Scotland, United Kingdom - David Hunter, d.hunter@nls.uk link , tel. +44 0131 226 4531, fax: +44 0131 622 4803

Hírforrás:
2003. október 01.  • Továbbküldöm a hírt

Információtechnológia és kulturális örökség, OlaszországFEL

Az olasz Liberologico nevű szervezet elsősorban kulturális örökségről szóló információk digitalizálásával foglalkozik. Kultúra 2000-es pályázathoz csatlakoznának a következő témák valamelyikében: építészet, kulturális örökség, levéltárak, audiovizuális művészet. Bővebb információ: Sistemi Informativi Srl -Liberologico; 2 Via F. Goya, 56010 Ghezzano (PISA), Italy - Paolo Lanari p.lanari@liberologico.com link tel.: +39 050877088 fax: +39 0508755498


Ír megyei könyvtárFEL

Az írországi Mayo County Library Kultúra 2000-beli pályázathoz csatlakozna társszervezőként vagy partnerként. A könyvtárban őrzik a legnagyobb ír történelmi gyűjteményt, most éppen ennek digitalizálásán dolgoznak. Évente több mint 100 kiállítást rendeznek, 2004-ben múzeum nyitását tervezik. Bővebb információ: Mayo County Library; 1 Mountain View Street, 12323445 Castlebar, Co. Mayo, Ireland - Austin Vaughan avaughan@mayococo.ie link tel.: +353 95 20258 fax: +353 94 24774

Hírforrás:
2003. október 01.  • Továbbküldöm a hírt

CONCEPT Foundation, RomániaFEL

A román CONCEPT Foundation társszervező vagy partner lenne Kultúra 2000-es pályázaton a következô témák valamelyikében: olvasás, könyvtárak, levéltárak, vizuális művészetek, multimédia, színház, fotó, fordítás, video- és audiovizuális művészetek. Bővebb információ: CONCEPT Foundation; 44 Regina Elisabeta Blv., 706071 Bucharest, Rumania - Radu Mateescu info@concept.ro link tel.: +40213111252 fax: +40213111253
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról