Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gazdagító speciális háttér, hátrányos helyzetből versenyelőny

 

Speciális munkatársak - és a közösség - tudatos fejlesztése

Stratégiai erőforrásnak tekinthetők a könyvtárban dolgozó speciális hátterű munkatársak - amennyiben van rá szándék. Munkatársak, akik valamilyen szempontból hátrányt szenvednek, vagy előítélet alá esnek, pl. beilleszkedési zavar, roma, meleg, mozgás- vagy értelmi sérült, speciális élethelyzet. Ugyanis befogadásukkal 3 területen is fejleszthetjük környezetünket.

  1. A közösség egésze megismerkedik a munkatárssal, (munka)kapcsolatba kerül vele, megtanulja a kapcsolatteremtést, elfogadhatja speciális mivoltát.
  2. Az el- és befogadott munkatársak tapasztalata, munkaereje integrálódik a szervezetben.
  3. A speciális kollégákon keresztül a könyvtár célcsoportjává válnak olyan csoportok, akik számára a könyvtár sokkal fontosabb szocializációs közeg, mint az "átlagos" lakosságnak.

A könyvtár ilyen módon három szempontból is betölti esélyegyenlőségi küldetését, azon túl, hogy növeli a társadalmi kohéziót, a széleskörű befogadói attitűdöt, hozzájárul a társadalombiztosítási kiadások mérsékléséhez.
Van olyan könyvtár Magyarországon, ahol nem roma, mozgássérült, meleg, értelmi sérült, roma dolgozik együtt, figyelemre méltó eredményeket elérve. (MG) (2017. február 15.)


Jobb könyvtárszakmai döntések - idegen szempontok bevonásával

Katherine Phillips kísérlete volt (TED): 4 fős csoportoknak problémamegoldási gyakorlatokat kellett végezniük. Kétféle csoport játszott - különböző eredményekkel:

  1. A négy barátból álló csoportok 50%-os eredménnyel tudtak kreatív feladatot megoldani.
  2. A 3 barátból és egy idegenből álló csapatok viszont 75%-os eredménnyel.

Az előbbiek jobban érezték magukat, és úgy vélték, hogy teljesítményük is jobb. A másik típusú csapat tagjai bizonytalanabbak voltak saját eredményükben, annak ellenére, hogy az az előbbieknél jobb volt.
Jellemzően nem hiszünk abban, hogy a kihívások, a változatosabb ingerek segítségünkre vannak.
- A fenti tapasztalatok alapján eredményesebb, jobb minőségű döntést vetít előre, ha a könyvtárszakmai gondolkodásban a vegyes, vagy a csoportba nem tartózó szereplőket - legyen nem könyvtáros, másik szakmai, szervezeti szekértáborhoz tartozó, nem magyar stb. - vonunk be. Amennyiben szempont a döntések minősége. (MG) (2017. január 14.)

 

Megváltozott képességűek alkalmazása -- könyvtárak hogyan állnak?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és civilszervezetek által meghirdetett fogyatékosságbarát munkahely cím idei nyertesei is több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, mint maga a kormány. A Provident Pénzügyi Zrt.-nél csaknem kétszáz, de még a nem éppen az irodai állásairól ismert McDonald'snál is 16 fogyatékkal élő dolgozik. A kilenc érintett cég ráadásul csak úgy nyerhetett a pályázaton, hogy elkötelezte magát a fogyatékossággal élő munkavállalók számának folyamatos bővítése mellett. (2012. március 12.)

 

Könyvtárban is eredményes lehet a McDonald's-promóció

A McDonald's már szervezi az évente karácsony előtt megrendezett akcióját, mely ötletet adhat a közkönyvtárak számára is: az éttermekben híres emberek - polgármesterek, humoristák, színészek vagy éppen politikusok - szolgálják ki a vendégeket. Az alkalom minden esetben esemény a sajtó számára is, kérés nélkül is jönnek. A forgalom megugrik, s ezalatt az étteremben még pénzt is gyűjtenek a McDonald's Gyermeksegély Alapítvány számára. A könyvtár számára további lehetőség: egy a pultnál kölcsönző politikus, polgármester, közgyűlési elnök - ha rövid időre is - belehelyezkedik a könyvtárosok nézőpontjába, helyzetébe, miközben saját szociális, közéleti szerepét demonstrálhatja. (A politikust tájékoztatópulthoz azért inkább ne küldjük.) (2003. november 12.) Hírforrás: A szponzorálás, mint lehetőség - szempontok mindkét oldalról. In: Könyv Könyvtár Könyvtáros, 11 (2002) 5 p. 20-25
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról