Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan ajándékozzunk határon túli könyvtáraknak?

Ez az útmutató magánembereknek és könyvtárosoknak szól, és az adományozó, az adományozott és a végfelhasználók közös érdekeit tartja szem előtt.

A könyvek adományozása, a közösség szolgálatát végző könyvtárak támogatása nemes és jövőbe tekintő cselekedet, ha a kedvezményezett könyvtárak használóinak valóban növekszik elégedettsége. Minden könyvhöz meg lehet találni a boldog hasznától, de ez sokszor túlságosan költséges keresés.
Az alábbi pontok hasznos szempontokat kínálnak.


1. Tisztázd magadban, miért szántad el magad az adományozásra!
- Ha használhatatlan dokumentumoktól akarsz megszabadulni, a zúzdát keresd meg!
- Ha dokumentumaid csak nálad nem hasznosulnak, keresd meg azt a közösséget, ahol viszont éppen erre várnak! Ilyenek lehetnek a határon túli magyar könyvtárak.

2. Ha nincs még kiválasztott befogadó, segítségedre lehet a határon túli magyar könyvtárak közel teljes jegyzéke. (A határon túli Magyarok Hivatala 2006-ben megszűnt, azóta a lista elérése nem ismert http://www.htmkultura.mtaki.hu/.)

3. Lehetőség szerint ismerd meg a befogadót! Közkönyvtár esetében vedd figyelembe a település jelegét, iskolai és szakkönyvtár esetén az intézmény profilját, pl. tanszékeit.

4. Jó, ha személyesen is felveszed a kapcsolatot telefonon, emailben a könyvtár vezetőjével. Konzultálj vele akár többször is.

5. Ne adományozz fizikailag sérült, hiányos dokumentumot

6. Technikai berendezéseket igénylő dokumentumok esetén (CD, CD-ROM, DVD, videokazetta stb.) győződj meg, hogy a fogadónak van-e lejátszásra alkalmas berendezése.

7. Mielőtt a lebonyolításba fogsz, tájékozódj az eljuttatás lehetőségeiről (szállítás, vám stb.)

8. Legjobb, ha személyesen juttatod el adományaidat (ügyelj a szállítás közbeni sérülések megelőzésére), de segítséget kérhetsz a helyi könyvtáros-szervezetektől.

9. Tartsd magad az ajándékozás alapszabályához: úgy adjál, hogy örüljön, aki kapja.

10. A határon túli magyar közművelődési könyvtárak állományának legjellemzőbb hiányai:

- Képes ismeretterjesztő könyvek

- Népszerű gyermek- és ifjúsági irodalom az elmúlt 10-15 évből

- Házi (az adott településen kötelező) olvasmányok

- Frissebb lexikonokok

- Klasszikus szépirodalom

- Magyar nyelvű frissebb szakkönyvek

- Szélesebb olvasói kör figyelmét kiváltó folyóiratok

- Aktuális könyvtári szaksajtó

- Népszerű vagy klasszikus anyagot tartalmazó audiovizuális dokumentumok


A tökéletes adomány: a befogadóval egyeztetett tételek, friss(ebb) dokumentumok, gondos szállítás, hosszabb távú személyes kapcsolat lehetősége.

Tanulságok korábbi adományozásokról

  • Vigyázz; a helyi igényekre nem rímelő dokumentumok feleslegesen leterhelik a fogadó könyvtárakat és könyvtárosokat, túlzsúfolttá teszi raktáraikat és szabadpolcaikat.
  • Vámolással kapcsolatos adminisztráció nagyobb mennyiség esetén:

- Szerbia: nagyobb mennyiség esetén az szerbiai oktatási minisztérium által kell a tételes címlistát jóváhagyatni. E folyamat több hónapos folyamatot jelent. Részletekről a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet ad tájékoztatást

- Ukrajnába minden behozandó könyv vámköteles, akkor is, ha postai úton érkeznek. Sőt, ha postai úton küldenek 1-nél több könyvet, akkor az ajándékozottnak vámost kell hozatnia(!). Vannak könyvtárak, amelyek vámmentesen hozhatnak be külföldről könyveket. Ún. „könyvhíd” megszervezése folyamatban van, azaz havonta néhányszor könyvet szállító mikrobusz-fuvar Nyíregyháza és Kárpátalja között. További részletekkel kapcsolatban Horváth Ilona (Kárpátaljai Területi Univerzális Tudományos Könyvtár Magyar és Idegen Nyelvű Osztálya) konyvtar@email.uz.ua ad felvilágosítást.

- Romániába nagyobb mennyiség esetén adományozó levél szükséges az adományozó részéről és befogadó levél az adományt fogadó intézmény részéről. Postai küldemény esetében is szükségesek ezek az iratok.

Határon túli könyvtárosok közreműködésével összeállította: MG, 2007.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról