Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Konferenciára készülve

feltöltés alatt

 

http://www.gmconsulting.hu/wp-content/uploads/2016/05/konferenciara-keszulve.pdf

 

Konferenciák előtt: 7 networking tipp

Az amerikai könyvtárosok országos találkozójuk előtt hasznos tanácsokkal látják el a konferencia résztvevőit. A kapcsolatteremtés néhány fontos eleme olvasható alább.
1. Tervezz! Állást keresel? Meg akarsz ismerkedni hasonló érdeklődésű kollégákkal? A konferencia rövid ideje sokkal jobban hasznosítható valóban fontos kapcsolatok kiépítésére, ha tervezzük networking stratégiánkat. Mindig legyen nálunk névjegykártya, és ne felejtsük el elkérni másokét sem.
2. Légy társasági lény! A konferenciákon rengeteg a társasági esemény, fogadás, reggeli, party -- a legjobb lehetőség ismerkedésre az informális légkör és a környezet miatt.
3. A megszólítás ereje. Szólítsd meg a közeledben lévőket, kezdeményezz beszélgetést! Mutatkozz be és tegyél fel kérdéseket munkájukról, a konferenciáról, stb! Könnyebb lesz beszélni velük, ha legközelebb összefuttok a konferencián vagy egy másik helyszínen.
4. Lépj ki a kényelmi zónádból! Újoncként a szakmában a legegyszerűbb a passzív szerepet választani és arra várni, hogy mások kezdeményezzenek. A veterán könyvtárosok régi barátként üdvözlik egymást, és óhatatlanul is klikkekbe tömörülnek. Átmenetileg társasági lénnyé válva a kívülről zártnak tűnő körök új lehetőségeket nyithatnak meg a későbbiekben.
5. Teremts kapcsolatokat mások között! Bizonyára ismersz egy-két embert, akikkel együtt dolgozol munkahelyen, bizottságban, stb., hozd össze őket! Ha épp egy régi munkatársaddal beszélgetsz, és belép egy ismerős, mutasd be őket egymásnak. Nemcsak a kínos helyzettől szabadulsz meg, hanem esetleg valaki számára fontos kapcsolatot hozhatsz létre. Nagy létszámú konferenciákon az ilyen apró kedvességek teszik a közösséget barátivá.
6. Legyen folytatás! A konferencia után következik a fontosabb rész: az ismeretség ápolása. A nagyszerű ötletből semmi nem lesz, ha nem lépünk tovább. Az igazán fontos új kapcsolataidnak küldj egy emailt, és például említsd meg, hogy milyen jó volt velük beszélni XYZ témáról. Aztán, ki tudja, milyen lehetőség adódik a jövőben?
7. Érezd jól magad! A networking ne legyen megterhelő feladat. Az ügyes kapcsolatteremtők olyan könnyedséggel mozognak a terepen, mintha szórakozásból lennének ott. Vagyis ne görcsölj, légy önmagad, és legfőképpen, töltsd kellemesen az időt. Végtére is, mi a legrosszabb,a mi bekövetkezhet? (ref.: HWJ) (2011. máj. 13.) http://acrlog.org/2011/05/13/seven-tips-for-highly-effective-networkers/

Konferenciára készülve

Hogyan válhat egy konferencia leginkább hasznunkra? -- Kérdezték felkészítésként a Special Libraries Association (amerikai szakkönyvtáros egyesület) vezetőségi tagjai, Ann Sweeney és Ruth Wolfish, a szervezet konferenciája előtt. Néhány tétel javaslataikból:
- Azonos időpontban két párhuzamos előadást nézz ki. Így ha túl sok embert látsz az egyik szekcióban, vagy pedig rájössz közben, hogy az előadásminőség alulmúlja várakozásaidat, át tudsz menekülni a másik szekcióba.
- Érdemes részt venned néhány, fő érdeklődési területeden kívül eső szekcióban
- Szerelkezz fel 50-60 névjegykártyával, hogy könnyen adhassál azoknak, akikkal kapcsolatot szeretnél fenntartani.
- Előlre üljél, hogy jól lásson az előadó. Ne félj felszólalni, kérdést feltenni, észre vétetni magadat -- hálózatot építve. (No persze, ha van értelmes mondanivalód, mert a buta, vagy behízelgő szöveggel az ellenkezőjét éred el - MG)
- Ne az ismerőseid mellé ülj be, hanem csak úgy. Állj szóba pl. a melletted ülővel -- ki tudja, hova vezethet a kapcsolatfelvétel. (2009. 06. 24.) http://kithirlevel.hu/index.php?kh=konferenciara_keszulve http://www.librarianoffortune.com/librarian_of_fortune/2009/05/making-the-most-out-of-a-professional-conference.html

Konferenciára készülve 2.

Előző számunkban ALA-mintára közöltünk konferenciára való felkészülési javaslatokat link . A sort most folytatjuk:
- Tervezzük el, kivel találkozunk, s akár: melyek lesznek fő témáink -- ugyanakkor hagyjunk lehetőséget a meglepetéseknek is. A tervezést a helyszínen is folytathatjuk, ha nem várt arcok és témák kerülnek elő.
- Ha van érdekes előadástéma vagy előadó, jól tesszük, ha áttekintjük a téma adatait, az előadó fontosabb korábbi megnyilvánulásait. Ez a tudás jól jön társalgás vagy vita közben. Jó esetben a konferenciaszervező ezeket az adatokat előre megadja honlapján vagy blogján, tehát az előadás így egy szakmai párbeszéd csúcspontjává válik. -- Persze, ha tényleg érdekes a téma, és hozzá tudnak, hozzá mernek vagy akarnak szólni a résztvevők.
- Nem mindig csak a szó szerint elhangzó szöveget érdemes figyelni. Ennél a legtöbbször sokkal tanulságosabb azokat a metajeleket felfedezni -- legyen az előadás vagy egyszerű beszélgetés -- melyek a beszélő rejtett(ebb) szándékaira utalnak. Pl. hogy mennyire hisz abban, amit mond. Az egyes érvek -- ha vannak -- érzelmeken vagy érveken alapulnak. Milyen utalásokat tesz. Használ-e mások által korábban elhangzott jellegzetes kifejezéseket, és kiét? E metajelek alátámaszthatják, vagy akár hitelteleníthetik is a mondandóját. (egy korábbi vándorgyűlési elemzés: Vándorgyűlési pontok -- nagyító alatt link )
- Térképezzük fel a helyszín közelében a kávézókat, kocsmákat, melyek alkalmasak a kötetlen beszélgetésekre. Ha gyengék az előadások, ilyen módon hasznosabban is lehet tölteni az időt. A protokoll jellegű előadásokon ritkán hangzik el egetrengető dolog, vagy ha mégis, a híradásokban később majd úgyis ezek lesznek olvashatók.
- Rutinos, mondandójukban biztos előadók reagálnak a hallgatók belekérdezéseire, sőt akár provokálják az interakciót. Ezt konzervatívabb hagyományok között inkább neveletlenségnek veszik, és gyakran az előadás utáni kérdésekre sem hagynak időt. A kereteket azonban érdemes feszegetni. Akkor szóljunk közbe, ha feltehetően másoknak is segítünk -- pl. pontosítás kérésével.
- Névjegycsere után jegyezzük fel a kártya hátára, hogy az illetővel hol találkoztunk, esetleg hogy miről beszéltünk (fél év múlva nem biztos, hogy emlékszünk már a részletekre). (2009. július 08.)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról