Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Zöldkönyvtári Kiáltvány

A Green Libraries Manifesto (Zöldkönyvtári Kiáltvány) kezdeményezője a CILIP, az Arts Council England, a British Library, a Libraries Connected és a Julie's Bicycle együttműködésében. Minden egyesült királyságbeli könyvtárat szeretettel várnak, hogy írja alá és ossza meg az alábbi dokumentumot.

Az éghajlati és környezeti válság hatása globálisan és lokálisan is érezhető. Mindannyiunkat érint, de valószínűleg azok szenvednek a legtöbbet, akik a legkevésbé felelősek a válságért - a leghátrányosabb helyzetű közösségeink.

Könyvtárként az általunk szolgált közösségek szívében foglalunk helyet. E kiáltványon keresztül szeretnénk összefogni egy közös jövőkép felé: példát mutatni saját környezeti tevékenységeinken keresztül, erőnket és elérhetőségünket arra használva, hogy tájékoztassuk és inspiráljuk az embereket, hogy tegyenek pozitív lépéseket és erősítsék meg ellenálló képességüket a sokszínű közösségekben, amelyeket szolgálunk.

Tudatosítva ágazatunk sokszínűségét, átfogó kezdeményezést kínálunk minden könyvtár számára, segítve őket, hogy erőforrásaikkal megtegyék a lehetséges változtatásokat.
A kiáltvány aláírásával egyetértünk a következőkben:

1. Tedd a környezeti fenntarthatóságot a döntéshozatal középpontjába
Megígérjük, hogy azon munkálkodunk, hogy a környezeti gondolkodást és értékeket tevékenységünk középpontjába helyezzük. Együtt fogunk működni szervezeteink döntéshozóival, hogy ambiciózus, hiteles és nyilvános környezetvédelmi elkötelezettséget és cselekvést szorgalmazzunk, összhangban a helyi környezetvédelmi és éghajlat-változást kezelő törekvésekkel, célokkal és tervekkel, ahol az releváns. Ahol lehetséges, együttműködünk másokkal, tanulva és megosztva a legjobb környezetvédelmi gyakorlatokat.

2. Innoválj és fejlődj
Azon fogunk dolgozni, hogy a környezetvédelmi gyakorlatot az alapvető könyvtári funkciók és gyakorlatok között fejlesszük, valamint új és innovatív megközelítéseket és megoldásokat teszteljünk és fedezzünk fel a pozitív környezeti változáshoz.

3. Együttműködjünk közösségeinkkel
Tanulni fogunk a helyi zöld kezdeményezésektől, támogatni fogjuk azokat, és együttműködünk velük és másokkal annak érdekében, hogy helyi közösségeinket pozitív környezetvédelmi intézkedések megtételére ösztönözzük. Biztonságos és nyitott környezetet biztosítunk a tanuláshoz, az ötletek megosztásához és az éghajlati és környezeti válság megvitatásához, valamint ahhoz, hogy miként dolgozhatunk a bolygó és az emberek jobb jövőjéért. Ennek során kreatív és innovatív megközelítéseket alkalmazunk a sokszínű és alulreprezentált csoportokkal való kapcsolatteremtés érdekében.

4. Használd hangunkat a nagyobb hatás érdekében
Egyedülálló hatókörünket és bizalmi pozíciónkat arra fogjuk használni, hogy megosszuk az emberekkel az ellenőrzött információkat, és segítsük őket a megtalálásukban, küzdjünk az éghajlati dezinformáció ellen, javítsuk az éghajlati és környezeti ismereteket és megértést, valamint segítsük a kritikus gondolkodás fejlesztését minden korosztály számára. Naprakész és pontos információkkal segítjük az embereket eligazodni az éghajlati és környezeti problémákkal kapcsolatos, gyakran összetett nyelvezetben és fogalmakban, hogy megalapozottabb környezeti döntéseket tudjanak hozni.
5. Partnerségben dolgozni
Partnerségeket alakítunk ki más hasonló gondolkodású szervezetekkel a magán-, állami és önkéntes szektorban. Cél: a zöld programok és kezdeményezések pozitív hatásának fokozása. A tereinket és hálózatainkat arra fogjuk használni, hogy csoportokat hívjunk össze, hogy megvitassák és érdemi lépéseket tegyenek a bolygó és az emberek érdekében.

6. Fejleszd és oszd meg tudásunkat
Folyamatosan bővítjük környezetvédelmi ismereteinket, egyéni, csapat és szervezeti szinten egyaránt. Előnyben részesítjük az olyan képzést és a szakmai fejlődést, amely képessé teszi a könyvtári dolgozókat pozitív cselekvésre és környezeti szempontból fenntartható gyakorlatok kialakítására saját munkaterületükön. Támogatni fogjuk a kollektív, ágazati szintű környezetvédelmi akciókat, beleértve a könyvtárak szerepének előmozdítását a pozitív változások támogatásában.

7. Támogasd a fiatalokat
Támogatjuk a gyermekeket és fiatalokat abban, hogy vezető szerepet töltsenek be a zöld és igazságos átmenetben, és cselekedjenek otthon, az iskolában, a közösségekben és a munkahelyeken. Segíteni fogunk a gyerekeknek és fiataloknak a környezetvédelmi vita előmozdításában és hangjuk meghallgatásában.

Ez a kiáltvány használható:
- helyi stratégiák, tervek és programok alapelveiként
- cselekvési és fejlesztési területek azonosításában, fejlesztési eszközként
- helyi közösségekkel, könyvtári személyzettel és a kulcsfontosságú partnerekkel folytatott beszélgetések alapjaként, beleértve a helyi igényeknek megfelelő további részletek meghatározását
- a könyvtári értékek és törekvések kommunikálására
- érdekképviseleti dokumentumként
- hasonló gondolkodású partnerek és együttműködők azonosítására
- munkaerő-fejlesztési tervek alátámasztására.

A Zöld Könyvtárak Kiáltványának aláírásához látogass el ide: https://www.cilip.org.uk/page/GreenLibrariesManifesto

A Green Libraries Manifesto kezdeményezője a CILIP, együttműködve az Arts Council England, a British Library, a Libraries Connected és a Julie's Bicycle szervezetekkel. Minden Egyesült Királyságbeli könyvtárat szeretettel várunk, hogy írja alá és ossza meg a Green Libraries Manifesto-t. (ford.: MG)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról