Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

0-18 éves korig tart az olvasásfejlesztés Hollandiában. Együttműködve

A 2008-ban indult holland nemzeti olvasásfejlesztési program a születéstől egészen 18 éves korig kívánja végigkísérni a gyermekek fejlődését az oktatási és a könyvtári rendszer segítségével. A megvalósítás során tudatosan követték és longitudinális vizsgálatokkal mérték a fiatalok olvasási szokásait, illetve a tanárok olvasásfejlesztő képességeit és készségeit.
Hollandiában korábban is léteztek olyan szervezetek és kezdeményezések, amelyek az olvasásra nevelést célozták, ezek azonban túl fragmentáltak voltak. Felismerték, hogy annak érdekében, hogy az iskolába készülő gyerekek megfelelő nyelvi kompetenciákkal rendelkezzenek és hosszú távon csökkenjen a funkcionális analfabetizmus, jól felépített rendszerre és világos, célzott intézkedésekre van szükség. Az olvasásfejlesztési kezdeményezések összefogására létrehozták a The Art of Reading programot a nemzeti könyvtár és a holland Olvasástársaság irányításával. A program a könyvtárak és a bölcsődék, óvodák, iskolák, valamint a helyi önkormányzatok és egészségmegőrző központok együttműködésére épül. (Az olvasás művészete, avagy a holland nemzeti olvasásnépszerűsítő program; ref.: Horváth A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról