Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

10 év alatt 2,5-ször több beitatkozott a török közkönyvtárakban

Törökországban a centralizált közkönyvtári rendszer a Kultúra és Turizmus Minisztériuma alá tartozik, tevékenységét a könyvtári és kiadványügyi főigazgatóság (GDLP) irányítja. Az állami források (személyzet, finanszírozás stb.) biztosítása a politikai hatalomtól függ. Különböző okokra hivatkozva sokáig kétséges volt a közkönyvtárak átadása a helyi hatóságoknak.
Munkaerő: a könyvtárakban 3386 fő dolgozott, felsőfokú végzettsége 511-nek (15%) volt. A 2004-hez képest az alkalmazottak száma 15%-kal nőtt, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezőké 11%-kal (nincs mindenhol felsőfokú végzettségű könyvtáros). Tartományi szinten több közkönyvtár működik, és van legalább egy felsőfokú végzettségű könyvtáros.
Felhasználók: az adatoknál megkülönböztették a használót (látogatások száma) és a regisztrált (beiratkozott) használót. Ez utóbbiak száma 10 év alatt 2,5-szeresére nőtt, 2013-ban meghaladta az 1 milliót, ami a lakosság 1%-a. A ritkán lakott tartományokban az arány 5%, míg a nagyvárosokban nem éri el az 1%-ot sem. (A közkönyvtárak Törökországban: visszatekintés és a jelenlegi helyzet; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról