Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Öngyilkosság-megelőzésre könyvtárosokat is oktatnak 1. (olvasóink szavazatára)

Öngyilkosság-megelőzési források: a 988-as öngyilkossági és krízisvonalon túl (USA) Nemzeti Mentális Egészségtudatossági Hónap alkalmából az alábbi, mentális egészséggel kapcsolatos információkat és forrásokat a könyvtárosok számára gyűjtötték össze.

A Nemzeti Orvosi Könyvtár MedlinePlus szolgáltatása egészségügyi vonatkozású oktatási forrásokat kínál, amelyek segíthetnek a könyvtárosoknak az egészségtudományi információk jobb megértésében, beleértve az Understanding Medical Words Tutorial (Orvosi szavak megértése) című segédletet. Átfogó online oktatóanyaga egészségügyi oktatóknak és könyvtárosoknak segít az egészségügyi források értékelésében: MedlinePlus Tutorial for Librarians and Health Educators link .

Képzés: A National Council for Mental Wellbeing (Nemzeti Tanács a Mentális Jólétért) készségalapú tanfolyama: "Egészség Elsősegély". A tanfolyam kiterjed a pánikrohamot átélő, önkárosító hajlamot mutató, valamint az akut pszichózis jeleit mutató, vegyi anyag túladagolásra és traumára adott reakciókra vonatkozó mentális egészségügyi cselekvési tervekre. A résztvevők megtanulják a meghallgatási technikákat és a hatékony tájékoztatás és megnyugtatás módját. Az órákat úgy alakítják ki, hogy azok bizonyos csoportoknak - többek között felnőtteknek, tizenéveseknek, munkahelyi kollégáknak, veteránoknak, vidéki közösségek tagjainak és idősebb felnőtteknek - segítsenek.

Könyvtáraknak a National Library of Medicine továbbképző tart webináriumot "Caring for the Mind" címmel. Ryan Dowd mentális egészségügyi tréner online krízisképző tanfolyamai pl.:
- Harcok: verekedések biztonságos megelőzése és leállítása
- Backup: így segítsünk egy munkatársat válsághelyzetben
- Kicked Out: így kérjünk meg valakit biztonságosan, hogy távozzon (rendőr hívása nélkül)
- Rendőrség: Hogyan csökkentheti a rendőrségi hívások számát, és hogyan tarthat mindenkit biztonságban a szervezetében?
- Szexuális zaklatás: hatékony reagálás egy ügyfél helytelen megjegyzéseire
- Előítéletesség: reagálás az ügyfelek előítéletes megjegyzéseire.

Mentális egészségügyi elsősegély: Katasztrófák és traumatikus közösségi események esetén a SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) samhsa.gov/find-help/disaster-distress-helpline/coping-tips címen ad tanácsokat a katasztrófák és traumatikus események kezelésével kapcsolatban, és további tájékoztatókkal segít.

Mentális egészségügyi elsősegély kábítószeres visszaélés és túladagolás esetén: 2018-ban az Emergent BioSolutions gyógyszergyártó cég elkezdett két adag Narcan-t, az opioid-túladagolást visszafordító gyógyszert felajánlani az Egyesült Államok minden közkönyvtárának. 2018 óta emellett számos könyvtár egészségügyi ügynökségekkel együttműködve készletezi a Narcan-t, és képzi ki a személyzetet a gyógyszer beadására. 2022-ben a Chicagói Közkönyvtár a Chicagói Közegészségügyi Hivatallal együttműködve minden fiókkönyvtárában elérhetővé tette a Narcant. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról