Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

15 másodperces könyvtári TikTok-videók - megfogja a fiatalokat

2020 első harmadában, az első Covid-karantén idején robbant be a TikTok link , az a felület, amelyen 15 másodperces videókat osztanak meg egymás között a Facebook-ból, emailezésből kiábrándult fiatalok; Magyarországon most kb. egymillióan. 15 másodperc, ha jogvédett zene is van a videóhoz a szolgáltatás zenei könyvtárából. Ám zene nélkül egy perc is lehet a tartalom. Igaz, ezt nem feltétlenül érdemes kihasználni, mert a szinte kizárólag fiatalokból álló használói tábor figyelme nemigen terjed ki ennél sokkal többre - fejtegeti a KIT-nek Varga András, a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának főkönyvtárosa. (Korábbi interjú vele: link ) TikTok-profilja: link , melyen van olyan videó, amit több mint félmillióan is láttak már.

Varga András a könyvtár hallgatólagos támogatásával célozza a fiatalokat. Ám figyelmük fenntartása érdekében
- a tartalom nagyon koncentrált, kigyomlálva minden kevésbé érdekes részlet, ami nagy fegyelmet, találékonyságot kíván
- ki kell emelni valamilyen extra szempontot: a legnagyobb / legkisebb / legrégibb / stb. könyv
- a komoly tartalmak mellé jól jön egy-egy speciális, mókás videóeffekt (az első három tartalom után segít a lankadó figyelem fenntartásában)
- a figyelem megragadását vicc, poén is segíti (felejtsük el az iskolás attitűdöt!)
A főkönyvtáros számára nem nagy ügy a videóeffektek, trükkök üzenetbe komponálása: a Commodore-korszaktól kezdve nyűvi a számítógépeket. Ám enélkül is gyorsan bele lehet tanulni a TikTok felületén lévő videószerkesztő használatába. Technikai eszköznek elég tehát egy videókészítésre alkalmas okostelefon.

Varga András célja a könyvek felé visszafordítani a gyerekeket. Tevékenységének hatását a klipek letöltési számai mellett a személyes visszajelzések, kérdések is mutatják: "hol lehet látni a könyvet", "mennyibe kerül?".

A fiatalok döntően a mindennapjaikban izgalmas, gyorsan aktualitását vesztő tartalmakat osztanak meg. Azért jönnek a felületre, hogy elbújhassanak; az "öregek" még nincsenek itt. A felület szlogenje "amikor nem kell viselkedned". Ezért marketing szempontból e megdolgozatlan felületen izgalmas, meglepő lehet a könyvtári tartalom. A komolyabb klipek a pszichológia, marketing, informatika, pénzügy területén vannak. A bölcsész nagyon kevés, bár van egy műveit promotáló írónő is. Varga András más humán információközlésről nem tud. Tematikus csoportok nem alakultak ki a felületen, még(?).

A TikTok-kal kapcsolatban - a kínai tulajdonosának adatgyűjtési tevékenysége miatt (vö. pl.: link ) - biztonsági kérdések merülnek fel. Részbeni konkurensétől, a Snapchat-tól link nem kell gyökeresen más eljárást feltételezni, bár ott az adatgyűjtés amerikai szerverekre, és némileg más szabályozói környezetben történik. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Még mindig nem tudod, mi az a TikTok? Ez a félperces videó segít! link Felejtsd el a Facebookot, ide regisztráld a könyvtárat link Snapchat a KIT-en: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról