Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

200 ezres apasztás és teljes workflow-digitalizálás az Országgyűlési Könyvtárban

Markója Szilárd Az Országgyűlési Könyvtár - 150 év távlatából elnevezésű előadása kisebb részben az intézmény történeti bemutatásáról, nagyobb részben pedig a könyvtáros szakmai aktuális problémáiról, kihívásairól szólt. Ahogyan a legtöbb könyvtár, úgy az Országgyűlési is azzal a nagy problémával küzd, hogy nincs elegendő helye a dokumentumok tárolására. Ezt nemrégiben egy hatalmas apasztással kísérelték meg orvosolni, amely során hozzávetőleg 200.000 kötetet selejteztek le, ami a legnagyobb mértékű állománycsökkentés volt idáig Magyarországon. Ez a művelet viszont csak átmeneti megoldást jelentett, mivel éves szinten 5-6.000 kötettel gazdagodik a könyvtár.
Markója Szilárd személyében egy végtelenül pragmatikus könyvtárigazgatót ismerhetett meg a hallgatóság. Erre remek példa, hogy vezetésével a lehető legegyszerűbbé tették a munkafolyamatokat, amely következtében már nincs kézi írásos munkafolyamat a könyvtárban. Fejlesztéseik során létrehoztak egy saját, jól működő digitalizálóműhelyt, egy közgyűjteményi adatbázist, továbbá egy olyan RFID alapú azonosítórendszer kivitelezésén dolgoznak, amely alkalmazása után már nem kell többet beleírni a könyvekbe, se vonalkódot elhelyezni bennük. A jövőbeni terveik között szerepel egy teljes körű leltár, amelyhez jelenleg nincs elegendő erőforrásuk, továbbá szeretnének az együttműködő partnereikkel ténylegesen is kooperálni, nem csak elméleti szinten. - szól a beszámoló a 2018-as Szakkönyvtári Seregszemléről.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról