Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

2021-ben jön: IFLA Közkönyvtári kiáltvány ma (és holnap) (olvasóink szavazatára)

Még idén megjelenik az IFLA és az UNESCO új Közkönyvtári kiáltványa. A manifesztum legutóbbi változata 1994-ben jelent meg. A könyvtárak szerepét hangsúlyozza az oktatásban, a kultúrában és az információban, mely elősegíti a békét és az emberek jólétét. 2020-ban az IFLA közkönyvtári szekciója nemzetközi kérdőívet adott ki a kiáltvány tartalmának frissítése érdekében. Több mint 600 válasz érkezett, melynek alapján idén frissítik a kiáltvány tartalmát. A válaszok a következő témakörök köré csoportosulnak:
- Információs társadalom: 1994 óta sokat változott, hogy hogyan férnek az emberek az információhoz. Elég csak az internet terjedésére gondolni. A könyvtárak nagy szerepet vállaltak az információ továbbításában és az információs társadalomban. Az új kommunikációs eszközökhöz folyamatosan alkalmazkodniuk kell, hogy eleget tegyenek a feladatuknak. Azaz egyetemes hozzáférést biztosítsanak az információkhoz és tudáshoz minden ember számára. Továbbá segítsék az egész életen át tartó tanulást a digitális és a hagyományos műveltség területén is, beleértve a média- és információs műveltséget.
- Távoli hozzáférés: A járványhelyzet többek közt a virtuális hozzáférés és az elköteleződési stratégiák szerepére is felhívta a figyelmet. A helyzet kiemelte a könyvtárak fontosságát a közösségeknek nyújtott személyes és távolról biztosítható szolgáltatásokban is. A frissített kiáltvány tartalmazza, hogy az információk, gyűjtemények és programok virtuális hozzáférését biztosító digitális technológiák alkalmazása a könyvtárak missziója.
- Könyvtárak és fenntartható fejlődés: Az információval, műveltséggel, oktatással és kultúrával kapcsolatos tevékenységeik révén a könyvtárak hozzájárulnak az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz. Az igazságosabb, emberségesebb és fenntarthatóbb társadalmak felépítéséhez. Különösen fontos a közkönyvtárak szerepe a marginalizálódott közösségek, az őslakosok és a speciális igényű felhasználók befogadásának, hozzáférésének és kulturális részvételének biztosításában.
A következő hónapokban az IFLA és az UNESCO a fenti szempontok alapján frissíti a kiáltványt. A szervezetek bíznak benne, hogy mindezt a könyvtárak cselekvésre fordítják a saját környezetükben. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Az IFLA Alexandriai Manifesztuma -- vitatható adatokkal link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról