Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Osztrák Nemzeti Könyvtár -- teljes digitalizálás 2025-ig

2025-ig az Osztrák Nemzeti Könyvtár teljes könyvállományát digitalizálni szeretnék, ehhez azonban az kell, hogy megreformálják a szerzői jogi szabályozást.
Az ÖNB az elmúlt években több mint 450 000 fotót és portrét digitalizált. Éves szinten 1,8 millió darab törvényszöveget és újságoldalt szkennelnek be, eddig 12 millió művet tettek elérhetővé digitális formában is. Digitalizálják a zenei és a 180 000 darabos papirusztekercs-gyűjteményt is, továbbá hozzáférhetővé válnak a legjelentősebb zeneszerzők eredeti dokumentumai. 'Az összes tartalom digitalizálása az Osztrák Nemzeti Könyvtár fontos stratégiai célja. Minél több tartalmat kell a világhálón keresztül is elérhetővé tenni, ugyanis ami nincs a weben, azt hamarosan nem fogják tudomásul venni' -- hangsúlyozta Johanna Rachinger, az ÖNB főigazgatója.
A szakember hozzátette: a Google képviselőivel kötött szerződés mérföldkövet jelentett. Ők voltak az első nemzeti könyvtár, amely a webes konszernnel együttműködött ezen a területen, és kifizetődött, hogy úttörők voltak. Sosem lettek volna képesek egyedül megvalósítani egy ilyen ekkora digitalizálási projektet, ez 40 millió euróba került volna, viszont most a Google fizeti a beszkennelendő művek szállítási, biztosítási és digitalizálási költségeit. Eddig 13 európai bibliotékával kötött hasonló együttműködési szerződést a Google, az ÖNB után a British Library és a Cseh Nemzeti Könyvtár következett.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról