Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

24 fok felett jár a védőital

A munkahelyi környezet döntően befolyásolja az ott végzett munka eredményességét. A hatékonyság érdekében tehát a munkaadónak érdemes áttekinteni, hogy az irodai környezetben milyen feltételek azok, amelyek segítik, sőt motiválják a beosztottakat.

A (...) vonatkozó előírásokat egy 1996-os népjóléti minisztériumi rendelet fogalmazza meg. E szerint a szellemi dolgozóknak hideg évszakban az irodában 20 és 22 fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani, míg nyáron az elfogadható hőmérséklet 21 és 24 fok közé esik. A hatályos előírás szerint "a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése" a munkáltató feladata, így ha a munkahelyi hőmérséklet zárt térben meghaladja a 24 fokot, a munkáltatónak óránként 5-10 perces pihenőidőt kell elrendelnie. Ezen túlmenően a munkáltatónak a 24 foknál melegebb munkahelyeken igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítania. A jogszabály a folyadékveszteség pótlására 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet javasol, de megemlíti, hogy e célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy mesterséges édesítőszerrel van ízesítve. Az előírás arról is rendelkezik, hogy a védőitalt legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként egyéni használatra kiadott ivópoharakból kell biztosítani. A szabályozás szerint 31 foknál melegebb irodákban nem kötelezhetőek az alkalmazottak munkavégzésre.

Hírforrás: Világgazdaság, 2003. júl. 18., link
2003. július 30.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=24_fok_felett_jar_a_vedoital
Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság, 2003. júl. 18., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról