Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

2 szakkönyvtári trend: kifelé nyitó könyvtár és hozzáférést segítő gyűjtemény

A hálózati és digitális környezetben végzett kutatás az utóbbi időben sokféle változást idéz elő a felsőoktatási és tudományos könyvtárakban, átalakítja a gyűjteményeket és szolgáltatásokat. Két irányzat figyelhető meg:
1. Kifelé nyitó könyvtár (inside-out library): a digitális környezetben folyamatban van a kutatás átszervezése, és a könyvtár egyre jelentősebb szerepet kap az egyetem kutatási, oktatási és egyéb outputjának létrehozásában, kezelésében és megosztásában.
A kifelé nyitó könyvtárak tevékenységét az adott könyvtár nagysága és küldetése határozza meg. A kutatóintézetek és szakkönyvtárak feladatuknak tekintik, hogy megosszák erőforrásaikat a világgal. Az oktatást támogató és a diákok sikerességére összpontosító intézmények erre érthetően kevesebb energiát szánnak. A kifelé nyitó könyvtár kialakulóban lévő szolgáltatásai a következőket ölelik fel: kutatási adatok és információk szervezése, kutatói profilok kezelése, kutatási mérések, digitális tudományos tevékenység és tartalom-előállítás, áttérés a nyílt hozzáférésű publikálásra, intézményi repozitóriumok működtetése.
2. Hozzáférést segítő gyűjtemény (facilitated collection): a könyvtár szerepe, hogy segítse a hozzáférést a használók kutatási és tanulási igényei szerint szervezett, sokféle, összehangolt helyi, külső és együttműködéses forráshoz.
A hozzáférést segítő gyűjtemények tevékenységének a következő kérdések vannak a középpontjában: az igénybe vett külső gyűjtemények körének bővülése, a rugalmasabb licencelt tartalom és a megfelelő időben (just in time) rendelkezésre álló források, a használói igények alapján beszerzett tartalom (demand driven acquisition), a hálózati szinten közösen épített gyűjtemény. (A könyvtári gyűjtemények a használók életében: két irányzat; ref. Hegyközi Ilona)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról