Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

35.000 egység, egy óra alatt, 99,1%-os pontosság - robot leltározott

A Max Planck Nemzetközi, Európai és Eljárásjogi Intézetben link 2014-ben tértek át egy integrált könyvtári rendszer használatára. Az RFID rendszer bevezetése miatt szükségessé vált az akkori 18 000 kötet teljes körű feldolgozása is, ami ezer munkaórát igényelt.
Mivel a leltárba vétel és a leltározás is gépesíthető munkafolyamatok, ezért a cikk szerzője - a könyvtár vezetője - utánanézett, milyen robotokat lehetne alkalmazni erre a feladatra. Először az AuRoSs nevű robotot ismerte meg 2016-ban egy Luxemburgban rendezett konferencián (Innovation in Libraries), amely 99%-os pontossággal végzi a munkáját. Alkalmazása azonban nem volt lehetséges a luxemburgi könyvtárban, mivel az RFID-transzponderük UHF-tartományban működött, míg a robot csak HF-tageket tudott olvasni. A szerző nem adta fel a keresést, és hamarosan rábukkant a német fejlesztésű Toryra: a robot divatáruházakban az éjszakai műszakban végzett leltározási feladatokat, és képes volt UHF-tartományban dolgozni. A könyvtárban 2016 októberében tudták tesztelni, mire képes Tory két helyiségben, 500 m2 alapterületen, 35 000 egység tekintetében. A robot egy óra alatt végzett a munkával 99,1%-os pontossággal, és nyolc lappangó kötetből hatot meg is talált. (Erénye volt a gyorsaság, de találati pontossága csupán fél és egy méter közötti volt, ami még javításra szorul.)
A keresés során még néhány szóba jöhető terméket találtak Spanyolországban (AdvanT) és Svájcban (InfoMedis AG fejlesztései). Nincs azonban még olyan robot, amelyet kifejezetten könyvtári munkára terveztek volna. (Én, a robot, segítek neked, könyvtárosnak: az MPI luxemburgi jogi szakkönyvtárának úttörő megoldásai; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról