Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

3 bigdata-lehetőség a könyvtárban

A KIT-klubban vetődött föl a téma. Balázs László kifejtésében: a jobb kiszolgálásuk érdekében többet kellene tudnunk az olvasókról. Míg a Google számára a telefonjaink elküldik, hogy hol vagyunk, mit csinálunk a telefonjainkon, a könyvtárakhoz nem jutnak el ezek az adatok. Mit tehetünk mégis? Hogyan szerezhetnénk információt arról, hogy az olvasók merre járnak a könyvtárban, milyen programokon vesznek részt? Elmennek-e valóban, vagy csak regisztrálnak? Ott maradnak-e végig?

- Ha a könyvtári wifihez mindenkinek saját loginneve van, és a rendszer segíti a legközelebbi AP-hoz (Wifi elérési ponthoz) csatlakozást - a roamingot - és elég sok AP áll rendelkezésre, akkor figyelhetjük, hogy mikor melyik AP-ra csatlakozik az olvasók telefonja.
- Gyűjthetjük, hogy merre jár a könyvtárban, ha a rendezvények adatbázisban vannak, akkor az azokhoz a közeli AP-kat is automatikusan hozzárendelhetjük. Az azokhoz az AP-khoz csatlakozó olvasók pedig, valószínűleg részt vesznek a programon. Az is lehetséges, hogy könyves nagyrendezvényekre is viszünk AP-t, és megnézzük, hogy az olvasóink kilátogatnak-e ezekre.
- Az adatokat adatbázisban eltárolva és elemzéseket végezve megtudhatjuk, kinek-kinek az érdeklődési körét. Az így előállított adatokat a kölcsönzési adatokkal együtt használhatjuk az olvasók profilozására, és személyre szabott ajánlók készítésére.
- Az adatokat automatikusan feldolgozva, és csak feldolgozott állapotban felhasználva nem sérül a személyes adatok védelme.
A mérések lehetséges előnyei pl.: ha egy területen túl keveset töltenek, ott javítandó az állomány mennyisége, minősége. Akár két (fiók)könyvtár között összehasonlítva az arányt... De lemérhetjük egy könyvtári foglalkozás hatását is.

Hírforrás: Balázs László
2023. október 10.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=3_bigdata-lehetoseg_a_konyvtarban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról