Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

3D-s nyomtató a könyvtárban -- de milyen is az?

A KIT egy korábbi számában írtuk link : Az új könyvtárak (pl.: Észak-Karolina Állami Egyetemen -- NCSU) alapvető jellegzetessége a térhasználat. A cél: tanulási, találkozási, pihenési helyek biztosítása. A mai hallgatók ugyanis szívesebben tanulnak a könyvtárban, mint kollégiumokban. A szolgáltató tehát egyéni tanulásra és találkozásra, együtt tanulásra alkalmas helyeket biztosít, felszerelve ezeket pl. kétmonitoros számítógépekkel, kivetítőkkel, hordozható és fix táblákkal, digitális kamerákkal, videófallal, a technikai eszközöknek megfelelő, könnyen mozdítható bútorokkal, az oktatási témák szempontjából fontos szoftverekkel, 3D-s nyomtatókkal és kijelzőkkel. A tanulás mellett a projektmunkák készítésének támogatása is fontos könyvtári feladat.
-- De mi is a 3D-s nyomtató? A TEDx Danubia kiállítójaként a FabLab Budapest innovációs központ bemutatót néhány hete ilyen masinákat. Mint Sík Eduárd alapító elmondta -- és a gépeket működés közben valamint produktumaival együtt mutatta -- gépalkatrészeket, maketteket, fogmintát is tudnak 'nyomtatni', századmilliméter vastagságú rétegek egymásra 'ragasztásával', akár több színben, vagy folyamatosan változó anyagkeménységet előállítva (Zcorporation Z450C tip. színes 3D nyomtató, Digit Bt.). Feltehető, hogy hasonló, 10 m Ft körüli berendezések innovációs központok műszaki könyvtárai és laborjai körül terjedhetnek leginkább el. A FabLab az említet berendezés mellé biológiai szövet nyomtatása céljából fejleszt bioprinter-prototipust. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról