Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

3D-s szkenner - lassan könyvtári kellék lesz?

Fénymásolás-egyszerűségűvé fejlődött a tárgyak vagy akár emberek letapogatása és kinyomtatása. Kipróbáltunk néhány 3D-s szkennert.
Akár az ifjú pár is beszkennelhető és kinyomtatható (kicsinyítve) az esküvői torta tetejére. Reprodukálhatók apró műanyag alkatrészek, vagy beszkennelhető a törött alkar, és akkor a gipsznél könnyebb és mutatósabb sínben gyógyulhat a csont. A térhatású nyomtatás ma már majdnem annyira egyszerű, mint a hétköznapi (mondhatni, 2D-s) fénymásolás.
Elsőként az egyik legolcsóbb megoldást fogtuk kézbe. Ezt szó szerint kell érteni, mert a Sense kézben mozgatva érzi igazán elemében magát. A mintegy 155 ezer forintos kütyühöz a szerényebb teljesítményű régebbi számítógépek is tökéletesen megfelelnek. Elsősorban nagyobb tárgyak vagy éppen emberek beszkenneléséhez találták ki. 20 centisnél kisebb tárgyakkal nem igazán érdemes kísérletezni, de például 3 méteres objektumot jól beolvashatunk vele. Működéséhez egy infravörös fényforrást és két kamerát használ. Villámgyorsan teszi a dolgát, a háromdimenziós kép egy percen belül megjelenik a monitoron, és nem sokkal később már küldhető is a 3D-s nyomtatóra. A Sense pontossága 1-2 milliméter, ez elegendő például ahhoz, hogy húszcentis miniszobrot nyomtassunk magunkról.
... Mindebből látható, hogy a néhány százezer forintos 3D-s szkennerek leginkább oktatási célokra vagy hobbihoz, vicces dolgokhoz valók. Komoly munkához nem úszható meg a több millió forintos beruházás - de igénybe lehet venni bérszkennelési szolgáltatásokat is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról